K financiám pristupujeme podľa Poštovej banky rozumnejšie

Slováci sa vo všeobecnosti stále viac zadlžujú a častým problémom, ktorý musia riešiť, je splácanie viacerých starých pôžičiek. Okrem bankových úverov majú aj pôžičky zo splátkových spoločností, či dlhy na kreditných kartách. Súčasný ekonomický stav podľa Poštovej banky okrem iného spôsobil, že sme v otázke našich financií opatrnejší a pristupujeme k ich spravovaniu rozumnejšie. Poštová banka eviduje záujem o konsolidáciu úverov, ktorá je podľa jej vyjadrení jedným z riešení, ako si v splácaní dlhov urobiť poriadok.

V priemere si klienti spájajú do jedného dva úvery. No nájdu sa aj kurióznejšie prípady. „V jednom prípade si u nás klient zlúčil do jedného celkovo deväť úverov, no našiel sa aj úverový rekordman, ktorý si prostredníctvom konsolidácie splatil v minulom roku 11 úverov a pôžičiek,“ poznamenala vedúca oddelenia retailových úverových produktov Poštovej banky Angelika Farkašová.

Konsolidáciou, teda spojením viacerých úverov do jedného, získavajú klienti nielen väčší prehľad v splácaní, ale mesačne dokážu na svojich nákladoch za úver ušetriť aj niekoľko desiatok eur alebo si znížiť výšku mesačnej splátky. Nahradenie viacerých úverov jedným má ľuďom zjednodušiť život, no získanie potvrdení potrebných na splatenie starých úverov od ich poskytovateľov nie je vždy jednoduché. „Aj napriek tomu, že klient môže svoj úver kedykoľvek predčasne splatiť, mal by sa pri vybavovaní potrebných dokladov obrniť dávkou trpezlivosti. Nie vždy totiž dostane všetky podklady a potvrdenia v poriadku a na prvý krát,“ dodala Farkašová.

Súvisiace články

Aktuálne správy