Podľa šéfa ECB by banka mohla Grécku nepriamo pomôcť

Frankfurt nad Mohanom 9. februára (TASR) - Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi pootvoril dnes dvere možnej nepriamej pomoci Grécku zo strany ECB po tom, ako sa grécki politici v poslednej chvíli dohodli s medzinárodnými veriteľmi na potrebných reformách.

Frankfurt nad Mohanom 9. februára (TASR) – Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi pootvoril dnes dvere možnej nepriamej pomoci Grécku zo strany ECB po tom, ako sa grécki politici v poslednej chvíli dohodli s medzinárodnými veriteľmi na potrebných reformách.
Grécko, ktoré v krátkom čase potrebuje ďalšiu finančnú pomoc, aby sa vyhlo neriadenému bankrotu, požiadalo ECB, aby mu vyplatila zisky z gréckych dlhopisov, ktoré v minulosti lacno nakúpila. Banka nakúpila grécke dlhopisy v nominálnej hodnote 50 miliárd eur, zaplatila za ne však len 38 miliárd eur. Grécko by tak získalo zhruba 12 miliárd eur.
Po tom, čo ECB dnes ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 1 %, Draghi väčšinu tlačovej konferencie venovanej situácii v Grécku odmietal odpovedať, či je ECB pripravená Grékom vypomôcť. Na konci konferencie však predsa len naznačil, že banka by mohla presunúť zisky z gréckych dlhopisov na krajiny eurozóny. Tie by následne mohli peniaze posunúť Aténam, čím by sa ECB vyhla nepovolenému priamemu financovaniu niektorej z krajín eurozóny.
"Ak ECB poskytne vládam peniaze, ide o monetarizáciu dlhu. Ak však rozdelí časť zo svojho zisku členským štátom v rámci kapitálového kľúča, o monetarizáciu dlhu už nejde," povedal Draghi. Kapitálový kľúč predstavuje rozsah podielu členskej krajiny na financovaní banky, ktorý vychádza z ekonomickej sily štátu a počtu obyvateľov. Členské štáty sa podľa Draghiho môžu potom rozhodnúť, či peniaze od ECB poskytnú Grécku.

Súvisiace články

Aktuálne správy