Slovensko by sa nemalo prepadnúť do recesie, tento rok porastie o 1,1% (2)

Bratislava 9. februára (TASR) – Ministerstvo financií (MF) SR znížilo svoju oficiálnu prognózu rastu slovenskej ekonomiky z pôvodne predpokladaných 1,7 % na 1,1 %. Rezort tak nepredpokladá, že SR bude v tomto roku nasledovať eurozónu do recesie.
"Dobrou správou je, že recesia nebude v Nemecku, tam predpokladáme rast 0,5 %. Aj v týchto súvislostiach bude SR patriť medzi niekoľko málo rastúcich krajín eurozóny," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
Zmena prognózy odzrkadľuje negatívnejší vývoj hlavne v eurozóne, a to aj z dôvodu dodatočného šetrenia v Taliansku či Francúzsku. "Nižší export a neistota sa odzrkadlí v nižších súkromných investíciách a v raste miezd. V nasledujúcich rokoch je výraznejšie zrýchlenie rastu tlmené fiškálnou konsolidáciou na Slovensku," vysvetlili dnes analytici rezortu financií.
Ďalšia konsolidácia predpokladá pokles deficitu verejných financií v budúcom roku na 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Napriek tomu by mal rast ekonomiky v budúcom roku dosiahnuť úroveň 2,7 %, čo by mohlo viesť k stabilizácii nezamestnanosti," informovalo ministerstvo.
Od roku 2014 sa podľa rezortu financií predpokladá postupné znižovanie štrukturálneho deficitu o 0,5 % HDP ročne, čo predstavuje deficit v roku 2014 na úrovni 2,3 % a v roku 2015 vo výške 1,5 % HDP. "Fiškálne opatrenia tak znížia rast HDP v roku 2013 o 0,7 p.b., v roku 2014 o 0,5 p.b. a v roku 2015 o 0,8 p.b," vyčíslilo ministerstvo.
V nasledujúcich dvoch rokoch by mal byť rast hospodárstva ťahaný predovšetkým spustením nových investícií v automobilovom a elektrotechnickom priemysle, v roku 2013 bude k rastu pozitívne prispievať aj obnova stavu zásob v priemysle. V rokoch 2014 a 2015 by už mali k rastu HDP pozitívne prispievať všetky jeho zložky. "Jedinou klesajúcou zložkou bude v súlade s rozpočtovou konsolidáciou spotreba verejnej správy," avizuje rezort financií.
Prípadné riziká nenaplnenia novej prognózy považuje Mikloš za vybalansované, na rozdiel od negatívnych rizík v predchádzajúcich prognózach. Jeho ministerstvo zároveň neočakáva, že by revidovaná predikcia predstavovala riziko pre tohtoročný vývoj verejných financií. Vyčíslenie dopadov, aj s prípadnými opatreniami na ich elimináciu, predstaví rezort financií budúci týždeň.

UPOZORNENIE:
Správa je rozšírená o 2., 6. a 7. odsek.

Súvisiace články

Aktuálne správy