Na prevodoch bezcenných akcií zarába finančná skupina milióny eur

Bratislava 9. februára (TASR) – Na bezplatných prevodoch bezcenných akcií z kupónovej privatizácie na Fond národného majetku (FNM) ťaží finančná skupiny Danubia Holding. Ľudia z nej boli pritom vo vedení Centrálneho depozitára cenných papierov (CDCP) v čase, keď sa zmenil cenník za vedenie účtov a rozšírila sa povinnosť platiť poplatky na státisíce drobných akcionárov. Informuje o tom dnes denník SME.
Akcionárom depozitár v súčasnosti rozposiela výzvy na zaplatenie poplatkov spolu s výzvou, že ak sú akcie na ich účte bezcenné, môžu sa ich zbaviť prevodom na FNM, a to prostredníctvom pošty alebo obchodníka s cennými papiermi RM-S Market. Túto firmu pritom vlastní Danubia Holding a podľa denníka je so skupinou spriaznený aj súčasný šéf depozitára Rastislav Pavlík.
Za každú transakciu si RM–S Market účtuje poplatok, ktorý jej hradí fond. Len za január tohto roka si spoločnosť od FNM vyfakturovala 833.000 eur, vlani v decembri viac ako 900.000 eur.
RM-S Market si na prevody bezcenných akcií vybral fond ešte v roku 2009. „Výberové konanie prebehlo cez inzeráty v denníkoch a na stránke FNM. RM-S ako jediná predložila ponuku,“ potvrdil SME riaditeľ kancelárie predsedu výkonného výboru fondu Miloslav Homola.
Centrálny depozitár aj RM–S Market ovládaný Danubia Holdingom spájajú mená Pavla Mihalkoviča a Petra Stančeka. V RM–S Markete pôsobili ako manažéri, v CDCP boli v predstavenstve a dozornej rade. Mihalkovič sa k tomu odmietol vyjadriť, Stančeka sa SME nepodarilo osloviť. Súčasný šéf depozitára Rastislav Pavlík pôsobil pred nástupom na súčasnú pozíciu v telekomunikačnej spoločnosti Devnet, ktorá tiež patrí Danubia Holdingu, upozornil denník.

Súvisiace články

Aktuálne správy