Grécku nepomôže, ani keď súkromní veritelia odpíšu 70 % z jeho dlhu

New York 8. februára (TASR) – Grécku sa pravdepodobne nepodarí znížiť svoj dlh na udržateľnú úroveň, ani keď súkromní veritelia v rámci výmeny dlhopisov odpíšu 70 % z ich hodnoty. Upozornila dnes ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P). Jej vyhlásenie ešte zvýšilo tlak na verejný sektor, aby tiež akceptoval straty z gréckych dlhopisov.
Súkromní veritelia už totiž vlastnia menšiu časť z gréckych dlhopisov, pretože väčšinu z nich v rámci kontroverzného programu pomoci nakúpili na sekundárnych trhoch Európska centrálna banka a ďalšie oficiálne inštitúcie, tvrdí analytik S&P Frank Gill.
Podľa neho tak zapojenie súkromných veriteľov do záchrany Grécka nebude stačiť. Ak aj budú súhlasiť s výmenou doterajších dlhopisov za nové a odpíšu pritom až 70 % z hodnoty gréckeho dlhu, zadlženosť krajiny neklesne na takú úroveň, ktorá by už bola udržateľná.
S&P vlani v júli znížila Grécku rating o tri stupne na CCC, čo je osem stupňov v špekulatívnom pásme a najnižší rating na svete. Zároveň ponechala ratingu negatívny výhľad, čo signalizuje jeho ďalšie zhoršenie. A skutočne, v januári tohto roka agentúra oznámila, že pravdepodobne znova zníži rating Grécka, len čo krajina uzatvorí rokovania o reštrukturalizácii dlhu, a to do kategórie znamenajúcej "selektívnu platobnú neschopnosť".
S&P zároveň upozornila, že aj úverové podmienky v Taliansku a Francúzsku sa ďalej zhoršujú po tom, ako im v januári znížila ich rating.

Súvisiace články

Aktuálne správy