Nemecko už pripravuje plán schvaľovania pomoci Grécku

Berlín 8. februára (TASR) – Návrh dohody o druhom záchrannom balíku Grécku ešte nie je hotový, keďže grécki politici zatiaľ nedospeli k zhode, čo sa týka podmienok úveru, ale Nemecko už pripravuje plán jej schvaľovania v parlamente. Uviedol dnes Michael Meister, hovorca parlamentu pre finančné záležitosti.
Poslanci dolnej komory parlamentu diskutujú o prípadných troch separátnych hlasovaniach o záchrannom balíku a opatreniach s tým súvisiacich. Musia sa rozhodnúť, či budú všetko schvaľovať v rámci jedného hlasovania, alebo či sa celý proces rozdelí na tri časti.
Okrem druhého úveru vo výške 130 miliárd eur by podľa Meistera mali totiž poslanci hlasovať aj o splnomocnení Európskeho fondu finančnej stability, ktorý by mal ručiť za grécke dlhopisy kúpené na sekundárnych trhoch Európskou centrálnou bankou, a mal by sa tiež zaručiť za nové dlhopisy, ktoré získajú súkromní veritelia po swapovej operácii (výmene súčasných dlhopisov za nové, s dlhšou dobou splatnosti, pričom odpíšu viac ako 50 % z hodnoty gréckeho dlhu).
Nemecká vláda zvažuje, že zvolá na budúci týždeň mimoriadne zasadanie parlamentu v prípade, že sa Atény dohodnú s veriteľmi na podmienkach záchranného balíka.

Súvisiace články

Aktuálne správy