Agentúra zmenila plán, dotácie začne farmárom vyplácať skôr

Pôdohospodárska platobná agentúra začne dotácie vyplácať už v polovici februára tohto roku. V januári pritom oznámila, že z dôvodu zavádzania nového informačného systému pozastavila ich úhradu do konca marca.

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) začne vyplácať dotácie pre farmárov a obce skôr, ako pôvodne plánovala. „Predpokladáme, že finančné prostriedky budú na účty žiadateľov poukazované od 15. februára 2012,“ informovala agentúra v stredu na svojej internetovej stránke. PPA pritom koncom januára oznámila, že z dôvodu zavádzania nového informačného systému nebude počas prvých troch mesiacov tohto roku vyplácať dotácie. Žiadatelia sa tak k financiám z Bruselu mali dostať až koncom marca.

Postup agentúry vtedy kritizovalo občianske združenie Dobré eurofondy, podľa ktorého väčšina žiadateľov financuje europrojekty pôžičkou z banky a počítajú tak s tým, že im štát náklady v dohodnutom čase preplatí. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, do ktorého kompetencie PPA spadá, však zavádzanie nového systému a s tým súvisiace pozastavenie vyplácania dotácii, obhajovalo. „Úhrada jednotlivých platieb je v súčasnosti prostredníctvom pôvodného účtovného systému možná, avšak pri stovkách v súčasnosti už autorizovaných platieb, by mohla byť spochybnená transparentnosť výberu jednotlivých platieb,“ vysvetlil rozhodnutie rezortu Kadáš. Nekorektné nasadenie systému by podľa neho malo dopad na plnenie akreditačných kritérií agentúry a hrozilo by tak riziko pozastavenia platieb zo strany Európskej komisie na dlhšie obdobie.

Pôdohospodárska platobná agentúra však v stredu uviedla, že sa jej „vzhľadom na mimoriadne úsilie“ podarilo spustiť do prevádzky niektoré moduly informačného systému súvisiace s vyplácaním priamych podpôr. Platby však agentúra uhradí len tým žiadateľom, ktorí splnili všetky predpoklady na vyplatenie dotácií, ako napríklad ukončené kontroly na mieste, vyhodnotené zistenia administratívnych kontrol, neexistujúce pohľadávky voči PPA z predchádzajúcich období a podobne.

Súvisiace články

Aktuálne správy