Trh finančného poradenstva sa podľa asociácie prečistil

Cieľom Asociácie finančných sprostredkovateľov a poradcov je zvýšiť dôveryhodnosť členov, aby sa šírilo lepšie meno na trhu

Zásadnú zmenu do pôsobenia finančných sprostredkovateľov a poradcov priniesla novela zákona o finančnom poradenstve a sprostredkovaní. Trh podstúpil nové preskúšanie všetkých účastníkov, ktoré je podmienkou ich ďalšieho pokračovania v činnosti. Ako ďalej na tlačovej konferencii uviedla generálna tajomníčka Asociácie finančných sprostredkovateľov a poradcov Darina Huttová, dôsledkom toho bolo zníženie počtu agentov z 26 245 ku koncu roka 2010 na 14 918, čo je pokles o 42 %.

Asociácia odmieta systém podnikania poradcov len na základe získanej provízie. „Mali možnosť sa rozhodnúť, či prijmú nové pravidlá a povinnosti,“ skonštatovala Huttová. Podľa asociácie tak za poklesom počtu agentov stojí najmä zavedenie vyšších nárokov na odbornú prípravu a preukázanie odbornej spôsobilosti. No za poklesom možno vidieť aj to, že viacerí poradcovia robili túto prácu len ako doplnok svojho iného povolania a po sprísnení podmienok sa rozhodli tento segment opustiť.

Cieľom asociácie podľa Huttovej je zvýšiť dôveryhodnosť členov, aby sa šírilo lepšie meno na trhu. „Mení sa doba, dnes už neobstojí ten, ktorý sprostredkúva finančný produkt len vďaka provízie,“ povedala Huttová. Klienta treba podľa nej získať a venovať mu trvalú starostlivosť. „Rok 2012 by mohol byť lepší ako rok 2011 aj napriek tomu, že vonkajšie okolnosti tomu zatiaľ veľmi nenasvedčujú,“ dodal predseda predstavenstva asociácie Rastislav Podhorec.

V rámci dôchodkového sporenia asociácia zistila, že oblasť troch pilierov je nedostačujúca. Členovia asociácie pracovali na finančných rezervách klientov. „Mala by vzniknúť rozprava, pretože dôchodok budúcnosti bude záležať na tom, aké rezervy si klienti vymedzia. Mal by existovať tzv. štvrtý pilier, teda súkromné zdroje, ktoré budú likvidné v čase dôchodku,“ povedal Podhorec.

V oblasti úverov sú finanční sprostredkovatelia podľa Huttovej opatrní, pretože Slováci sú podľa nej preúverovaní. Treba najprv dobre zistiť finančnú situáciu a možnosti klienta. V rámci sektora prijímania vkladov je dôležité podľa Huttovej vytvoriť si finančné rezervy na prekonanie krízových období. „Rezervy by mali byť vo výške troch mesačných platov, čo ale v niektorých prípadoch nemusí stačiť,“ povedala Huttová.

Na trhu je v súčasnosti zaregistrovaných 14 918 finančných agentov, z toho 8 720 agentov sú členmi asociácie, čo je takmer 60-percentný podiel. Cieľom vzniku asociácie bolo podľa vyjadrení Podhorca aj to, že celý finančný trh je nejakým spôsobom organizovaný, či sú to banky alebo poisťovne alebo správcovské spoločnosti. Za rok 2011 sa na slovenskom trhu prostredníctvom asociovaných finančných sprostredkovateľov a poradcov predali finančné produkty za 1,029 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy