Portugalský dlh je udržateľný, tvrdí premiér

Lisabon 6. februára (TASR) – Portugalský dlh je udržateľný a situácia v krajine, ktorá vlani musela požiadať o záchranný úver, je diametrálne odlišná od situácie v Grécku. Vyhlásil dnes portugalský premiér Pedro Passos Coelho, podľa ktorého je "dlhový profil" Portugalska bližší skôr Írsku.
"Nedovolíme, aby sa nám stalo to, čo Grécku," uviedol. "Dúfame, že sa nájde vôľa dosiahnuť dohodu o novom záchrannom programe pre Grécko," dodal.
Portugalsko bolo treťou krajinou eurozóny, po Grécku a Írsku, ktorá musela požiadať o záchranný úver z tzv. eurovalu. V ostatných týždňoch sa však Portugalsko opäť dostalo do centra pozornosti pre obavy, že môže nasledovať Grécko a požiadať o ďalšiu finančnú pomoc alebo reštrukturalizáciu svojho dlhu.
Verejný dlh Portugalska sa momentálne pohybuje okolo úrovne 105 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na porovnanie, štátny dlh Grécka už dosiahol 160 % HDP a je najvyšší v eurozóne.
Vláda v Lisabone zavádza prísne úsporné opatrenia, aby splnila podmienky vlaňajšieho záchranného úveru od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu vo výške 78 miliárd eur a znížila rozpočtový schodok a verejný dlh tak, ako sľúbila veriteľom.
"Cieľ, ktorý má Portugalsko, je splniteľný a my ho dosiahneme, aj keď to bude ťažké," tvrdí Passos Coelho.
Dodal, že dohoda o poskytnutí druhého záchranného balíka Grécku je nevyhnutná pre finančnú stabilitu Európy, ale zároveň upozornil, že podmienky dohody musia byť splniteľné.

Súvisiace články

Aktuálne správy