Francúzsko a Nemecko stupňujú tlak na Grécko

Paríž 6. februára (TASR) – Lídri Francúzska a Nemecka upozornili Grécko, že sa mu kráti čas na dosiahnutie dohody o druhom záchrannom balíku a že Atény dostanú od Európy ďalšie peniaze, len ak dodržia svoje sľuby a uskutočnia ekonomické reformy.
"Chceme túto dohodu," vyhlásil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. "Grécki lídri prijali záväzky a musia ich svedomito dodržiavať… Každý v Európe má svoje práva aj povinnosti. Čas beží, musí sa to uzavrieť, musí sa to podpísať," dodal Sarkozy. Prezident usporiadal tlačovú konferenciu po výročnom stretnutí kabinetov oboch krajín, ktoré sa vlani rozhodli pre harmonizáciu niektorých daní.
Sarkozy a Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii vystupňovali tlak na Grécko, aby splnilo podmienky finančnej pomoci od Európy a uskutočnilo reformy, ktoré mu navrhli zástupcovia tzv. Trojky – Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF).
"Chceme, aby Grécko zostalo v eurozóne," vyhlásila Merkelová. "Ale pripomínam tiež – nebude žiadny nový program (pomoci) pre Grécko, ak nedosiahne dohodu s Trojkou. Všetci, ktorí majú zodpovednosť za krajinu, si musia uvedomiť, že z tejto pozície neustúpime," dodala.
Sarkozy a Merkelová zároveň navrhli vytvorenie separátneho účtu na splácanie gréckych dlhov, čo by mohlo upokojiť veriteľov. Podľa Merkelovej grécka vláda by mala garantovaný prístup k financiám na uhradenie svojich dlhov a trhy istotu, že krajina svoje záväzky dodrží.
Ani Merkelová, ani Sarkozy tento návrh bližšie neobjasnili. Francúzsky prezident dodal, že sa na ňom ešte pracuje a že časť finančnej pomoci Grécku by sa mohla uložiť na blokovaný účet vyhradený pre splácanie úrokov alebo dlhopisov.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy