Hrozba bankrotu Grécka oslabila euro

Frankfurt nad Mohanom 6. februára (TASR) - Spoločná európska mena dnes ráno výrazne oslabila. Príčinou je pretrvávajúca neistota týkajúca sa ďalšieho vývoja v Grécku.

Frankfurt nad Mohanom 6. februára (TASR) – Spoločná európska mena dnes ráno výrazne oslabila. Príčinou je pretrvávajúca neistota týkajúca sa ďalšieho vývoja v Grécku.
Euro sa dnes ráno predávalo po 1,3059 USD. To znamená, že dolár stál 0,7678 eura. Na ázijskom trhu sa pritom v noci nadnes kurz eura pohyboval výrazne nad 1,31 USD/EUR.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok (3. 2.) referenčný kurz na 1,3160 (vo štvrtok: 1,3094) USD/EUR.
Rokovania gréckeho premiéra Lukasa Papadimosa s lídrami politických strán o záchrane krajiny pred bankrotom sa v nedeľu (5. 2.) prerušili bez konkrétneho výsledku. Dnes by mali pokračovať. Európski politici prestávajú Grécku dôverovať a sú čoraz skeptickejší voči jeho konsolidačným snahám. Napríklad šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker už nevylučuje bankrot Atén.
Kým Atény nedospejú k dohode s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom o druhom balíku pomoci, euro zostane pod tlakom, tvrdia devízoví obchodníci.

Súvisiace články

Aktuálne správy