Unca zlata zdražela na 1736,05 USD

Singapur 6. februára (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes napoludnie miestneho času na komoditnej burze v Singapure po 1736,05 USD (1319,22 eura). V porovnaní s piatkovou (3. 2.) záverečnou cenou v New Yorku vzrástla o 0,6 %. V piatok sa spotová cena kovu po oznámení poklesu nezamestnanosti v januári v Spojených štátoch prepadla v porovnaní so štvrtkom o takmer 2 %.
Do začiatku dnešného obchodovania na ázijských burzách si však investori prehodnotili situáciu a dopracovali sa k záveru, že rast zamestnanosti v USA nebude mať dlhodobý pozitívny vplyv na zmenu situácie v globálnej ekonomike. Eufóriu účastníkov burzových operácií schladili obavy z vývoja v eurozóne, ale aj v iných častiach sveta. Centrálne banky budú musieť v neistej hospodárskej situácii udržiavať uvoľnenú menovú politiku, ktorá podporuje zdražovanie komodít.
Dnes rast ceny zlata podporil aj jeho fyzický nákup najmä Číňanmi.
Zatiaľ sa nevie, ako dnes odpovie grécke vedenie na požiadavku MMF a EÚ na ďalšie sprísnenie úsporných opatrení, ktoré je jednou z podmienok na uvoľnenie novej úverovej tranže.
Peňažní manažéri, vrátane hedžových fondov a iní veľkí špekulanti, v posledných dňoch čoraz viac investovali do nákupu zlata, striebra a medi, lebo predpokladajú ďalší vzostup ich ceny.
Nick Trevethan, komoditný stratég spoločnosti ANZ v Singapure, očakáva, že silný dopyt po zlate z Číny a Indie bude viesť k jeho zdražovaniu.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy