Eurozóna už stráca s Gréckom trpezlivosť

Brusel/Atény 5. februára (TASR) – Ministri financií krajín eurozóny varovali Atény, že neodobria dohodu so súkromnými veriteľmi, ak eurozóna nedostane záruky, že Gréci uskutočnia požadované reformy.
Ministri financií eurozóny sa pôvodne mali zísť v pondelok (6. 2.), aby dokončili druhý balík pomoci pre Grécko, ktorý musí byť v platnosti už v polovici marca. Schôdzku ale odložili, keďže Gréci predbežne nepristúpili na reformy na pracovnom trhu. Namiesto toho rokovali v sobotu (4. 2.) formou telekonferencie.
Z reakcií zástupcov eurozóny už bolo cítiť rastúcu nervozitu. „Všetky krajiny eurozóny dali Grécku jasne najavo, že čo je veľa, to je veľa,“ povedal nemenovaný zdroj z eurozóny. „Je tu cítiť zvyšujúcu sa frustráciu z pomalého napredovania reforiem,“ dodal s tým, že ministri očakávajú od Grécka, aby s „trojkou“ medzinárodných veriteľov (EK, Európska centrálna banka a MMF) hovorilo priamo a otvorene o veciach, ktoré je nevyhnutné dokončiť. „Ide najmä o tohtoročné fiškálne reformy a reformy na pracovnom trhu,“ povedal zdroj z eurozóny.
Ministri sú však nespokojní aj so samotným gréckym ministrom financií Evangelosom Venizelosom. Sú presvedčení, že minister sa viac sústreďuje na svoju pozíciu v politickej strane PASOK pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami (uskutočnia sa v apríli) než na rokovania o reformách.
„Eurozóna je veľmi frustrovaná z ministra Venizelosa, ktorý je tak zaneprázdnený kampaňou o post predsedu strany (PASOK), že nemá veľa času na stretnutia s členmi trojky,“ povedal zdroj. „Ako sa ukazuje, zaujíma ho viac jeho vlastná politická budúcnosť než budúcnosť vlastnej krajiny. Ministrov to už skutočne začína rozčuľovať a dali mu to počas rozhovorov aj jasne najavo,“ dodal zdroj, podľa ktorého už zástupcovia eurozóny začínajú mať pocit, že Grécko si z momentálnej situácie ťažkú hlavu nerobí.
„Stále viac sa objavujú názory, že prečo by eurozóna mala plniť svoju časť dohody, čo doteraz robila, kým na Grécku nie je vidieť, že by sa veľmi snažilo a zatiaľ svoje prísľuby v rámci dohody neplní,“ povedal zdroj.
Venizelos medzitým priznal, že Európania začínajú s Grékmi strácať trpezlivosť. „Cítime, že netrpezlivosť a tlak rastie nielen zo strany zástupcov trojky, ale aj členských štátov eurozóny,“ povedal grécky minister financií potom, ako v sobotu absolvoval telekonferenciu s kolegami z eurozóny.
Grécko je predbežne dohodnuté na odpísaní dlhu zo strany súkromných veriteľov (známa ako PSI), pričom rokovania by malo uzatvoriť dnes, no štáty eurozóny odobria dohodu len vtedy, ak Atény splnia aj ďalšie podmienky. Zástupcovia súkromných veriteľov z Inštitútu medzinárodných financií pricestovali do Atén v sobotu (4. 2.) večer, pričom dnes sa k nim pripojí aj šéf Deutsche Bank Josef Ackermann.
„Odkaz Grékom je veľmi jasný: PSI v súčasnej podobe je celkovo v poriadku, no my vám neumožníme túto dohodu realizovať, dokiaľ negarantujete splnenie aj zostávajúcich podmienok, aby sa situácia Grécka stala do budúcna udržateľnou,“ dodal zdroj z eurozóny. Podľa neho by súhlas s dohodou Grécka so súkromnými veriteľmi totiž znížil tlak na Grékov, aby plnili aj ostatné podmienky. Medzi nimi ide najmä o otázku minimálnej mzdy, ktorá je podľa Európy vysoká, zrušenie 13. a 14. platu a celková liberalizácia trhu práce.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy