Od krachu nebankových subjektov uplynulo 10 rokov

Bratislava 4. februára (TASR) – Práve dnes uplynulo 10 rokov od krachu prvých nebankových subjektov (NS) na Slovensku. Presne 4. februára 2002 zostali zatvorené všetky pobočky spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia.
Ako informoval predseda Združenia poškodených občanov (ZPO) Štefan Šipoš, štátne orgány a Národná rada (NR) SR sa s týmto problémom doteraz nevyrovnali. "Následkom tohto podvodu, za nečinnosti štátnych orgánov, nebankové subjekty okradli asi 350.000 občanov o 830 miliónov eur," vyčíslil Šipoš.
Podľa neho sa v rámci konkurzu spoločnosti Drukos veriteľom vyplatilo 20,81 % z vloženej sumy. Pri Horizonte Slovakia bude veriteľom vyplatených iba 4,53 % z vloženej sumy a pri BDV Družstve asi 17 %. "Nebol ukončený konkurz v BMG Invest a v AGW, kde veriteľom bude vyplatené asi 1 % z vloženej sumy," tvrdí Šipoš.
Podľa neho sa na čiastočné odškodnenie nemusia skladať všetci daňoví poplatníci a na tento účel je potrebné použiť daňové príjmy získané v minulosti od nebankových subjektov. "Daňové úrady od vkladateľov do NS a od NS na daniach vyzbierali viac ako 200 miliónov eur," upozornil Šipoš.

Súvisiace články

Aktuálne správy