Grécko potrebuje ďalšiu pomoc, dohody však stále nie sú na stole

Atény 3. februára (TASR) – Grécko si potrebuje čo najrýchlejšie zabezpečiť ďalšiu finančnú pomoc, inak skrachuje. Podmienkou druhého záchranného balíka, ktorý zrejme bude musieť byť väčší, než sa predpokladalo, je však dohoda so súkromnými veriteľmi o odpísaní dlhu. Experti varujú, že už nezostáva veľa času.
Situácia v Grécku sa stále zhoršuje. Zadlžená krajina potrebuje ešte viac peňazí, než sa doteraz myslelo. Rokovania o odpísaní dlhu stále nie sú uzavreté rovnako ako rokovania s Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF). Grécky premiér Lukas Papadimos podľa informácií z aténskych vládnych kruhov dokonca pohrozil odstúpením, aby si vynútil podporu úsporných opatrení vládnych strán.
Ďalšia zlá správa prišla z Luxemburgu. V pondelok (6. 2.) sa nebude v Bruseli konať stretnutie ministrov financií eurozóny, informoval šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker. To znamená, že do začiatku budúceho týždňa sa nepočíta s nejakými výsledkami gréckych rokovaní. Diplomati EÚ však varujú, že čas sa nebezpečne rýchlo kráti.
Druhý záchranný balík by mal mať hodnotu 145 miliárd až 150 miliárd eur, uviedli bruselskí diplomati. EÚ a MMF doteraz počítali len so 130 miliardami eur. Príčinou je horší stav gréckej ekonomiky, než sa predpokladalo.
Delegácia takzvanej trojky, zloženej z predstaviteľov Európskej komisie (EK), Európskej centrálne banky (ECB) a MMF, už niekoľko týždňov rokuje v Aténach o druhom záchrannom balíku. Jeho predpokladom je správa delegácie o reformnom snažení Grécka, ktorá však stále nie je hotová a podľa zdrojov blízkym rokovaniam nebude na stole ani do konca týždňa. EK vraj tlačí predovšetkým na sanáciu rozpočtu a MMF viac na štrukturálne reformy.
Hovorca nemeckého ministerstva financií Martin Kotthaus dnes zdôraznil, že stretnutie ministrov financií ku Grécku má zmysel, až keď budú splnené všetky predpoklady, to znamená správa trojky a dohoda s bankami o dobrovoľnom odpísaní dlhu. Dohoda v rámci trojky vraj zatiaľ nie je na obzore. V médiách sa objavili informácie, že MMF pochybuje o udržateľnosti gréckeho dlhu aj po odpísaní súkromnými veriteľmi, keďže reformy v krajine nie sú dostatočné.
Atény odmietajú pristúpiť na niektoré požiadavky trojky. Najspornejším bodom je krátenie miezd v súkromnom sektore. Predovšetkým socialisti to odmietajú podporiť a odbory, samozrejme, protestujú. Trojka požaduje zníženie minimálnej hrubej mzdy z terajších 751 eur na menej než 650 eur. Okrem toho sa majú škrtať 13. a 14. platy a znižovať dôchodky.

Súvisiace články

Aktuálne správy