Vláda ČR schválila pôžičku pre eurozónu a predbežne aj zmluvu o fiškálnej únii

Praha 25. januára (TASR) – Česká vláda dnes schválila pôžičku pre eurozónu vo výške 1,5 miliardy eur (takmer 38 miliárd Kč) namiesto pôvodne požadovaných až 3,5 miliardy eur. Informoval o tom minister financií Miroslav Kalousek.
Pôžičku z devízových rezerv Českej národnej banky (ČNB) poskytne Medzinárodnému menovému fondu (MMF), ktorý má právomoci na jej vymáhanie. Vláda sa banke za pôžičku zaručí, musí to však potvrdiť parlament, informoval server novinky.cz.
Vláda premiéra Petra Nečasa (ODS) tiež predbežne a s podmienkami schválila pripravovanú európsku zmluvu o tzv. fiškálnej únii, v rámci ktorej by Brusel kontroloval rozpočty krajín eurozóny. Novinky.cz citujú Českú televíziu, podľa ktorej Česko požaduje vyjasniť niektoré body zmluvy predtým, ako ju ústavnou väčšinou potvrdí parlament alebo občania v referende.
Ak bude o osude zmluvy rozhodovať parlament, rozhodne postoj koaličných partnerov. TOP 09 ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga sa dnes na vláde zdržala hlasovania. Opozičná sociálna demokracia už deklarovala, že zmluvu podporí aj bez referenda. To by sa podľa Českej televízie malo konať alebo samostatne, alebo spoločne s referendom o vstupe ČR do eurozóny.
Zmluva o tzv. fiškálnej únii sa bude vzťahovať na Česko až od jeho vstupu do eurozóny, čo krajina v najbližších rokoch neplánuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy