Európa sa musí vzdať myšlienky na tzv. kvantitatívne uvoľňovanie

Frankfurt nad Mohanom 16. januára (TASR) - Európa sa musí vzdať myšlienky, že tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE), teda tlačenie nových peňazí, môže pomôcť pri riešení dlhovej krízy eurozóny, tvrdí Carl-Ludwig Thiele, člen predstavenstva nemeckej centrálnej banky Bundesbank.

Frankfurt nad Mohanom 16. januára (TASR) – Európa sa musí vzdať myšlienky, že tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE), teda tlačenie nových peňazí, môže pomôcť pri riešení dlhovej krízy eurozóny, tvrdí Carl-Ludwig Thiele, člen predstavenstva nemeckej centrálnej banky Bundesbank.
Namiesto toho Thiele vyzval štáty eurozóny, aby dodržiavali fiškálnu disciplínu. Domnieva sa tiež, že zvýšenie úverovej kapacity európskych záchranných fondov pomôže menovej únii získať čas na zvládnutie dlhových problémov.
"Ale dôveru si nemožno kúpiť len za peniaze," vyhlásil Thiele, podľa ktorého je preto potrebné sa raz a navždy vzdať myšlienky, že Európska centrálna banka by v rámci boja s krízou mala pristúpiť ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu, pretože by to ohrozilo jej základný mandát, a tým je udržanie cenovej stability v eurozóne.
Thiele je tiež odporcom nákupu dlhopisov problematických krajín menovej únie. Tento program sa nepáči ani prezidentovi Bundesbank Jensovi Weidmannovi.

Súvisiace články

Aktuálne správy