Mihál: Medzinárodná organizácia práce brzdí SR, zvažoval som vystúpenie

Bratislava 15. januára (TASR) – Medzinárodná organizácia práce (MOP) brzdí Slovensko, a to v ekonomickom raste či raste zamestnanosti. „Skutočne som tak zvažoval, že by sme z tejto organizácie vystúpili,“ konštatoval pre TASR šéf rezortu práce Jozef Mihál (SaS).
„Dohovory, ktorými sme viazaní, sú v niektorých prípadoch z môjho pohľadu tak nezmyselné, že nám bránia v tom, aby doslova a do písmena vznikali nové pracovné miesta,“ zdôraznil svoje výhrady. Dodal tiež, že k úvahe o vystúpení ho viedlo aj plytvanie v samotnej inštitúcii i jej praktické kroky.
Dôležitým dôvodom je aj výška slovenského príspevku. Tá dosahuje takmer 500.000 eur, pričom prakticky nemá SR z účasti v tomto spolku nič. „Máme právo požiadať expertov MOP, aby sa napríklad vyjadrili k tomu, či zmeny v Zákonníku práce alebo v iných predpisoch sú alebo nie sú v súlade s dohovormi organizácie,“ dodal.
„Mne to pripadá tak, že táto organizácia trošku zaspala dobu a nevšíma si, že čo sa vlastne deje,“ reagoval minister na narastajúcu výšku výdavkov MOP. „Hoci sa všade šetrí, alebo je snaha o šetrenie, tak rozpočet tejto organizácie každoročne narastá,“ pripomenul s tým, že by sa mohol znížiť aj počet jej zamestnancov. Tých je iba v sídle spoločnosti v Ženeve viac ako 2000.
„Títo ľudia žijú odtrhnutí od reality,“ skonštatoval tiež. Ako príklad uviedol reakciu organizácie z polovice minulého roka na úsporné opatrenia v Grécku. „Opatrenia ako redukcia neúmerne vysokých dôchodkov alebo znižovanie platov štátnych zamestnancov utŕžila zo strany príslušnej komisie MOP kritiku. Vraj bol porušený sociálny dialóg, práva zamestnancov,…,“ uzavrel.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukové záznamy (2).

Súvisiace články

Aktuálne správy