Dopravoprojekt sa obáva dôsledkov ovládnutia Istrokapitálom

Bratislava 19. júna (TASR) – To, či Dopravoprojekt, a.s., Bratislava, bude naďalej univerzálne a nezávisle podnikať vo svojej branži bez prepojenia na stavebné firmy a dodržiavať etický kódex projektingu, je na rozhodnutí Istrokapitálu.

Ten sa totiž cez jemu blízke firmy usiluje získať pozície v akcionárskej štruktúre Dopravoprojektu. Istrokapitálu k tomu pomohli vlastníci, združení okolo košických spoločností Hutný projekt Košice, Stavoprojekting a Hydrocontakt, ktorí začiatkom tohto roka odpredali svoj vyše 30-% podiel v Dopravoprojekte. Kupujúcim tohto balíka akcií bola podľa týždenníka Trend skupina firiem, ktorú ovláda bratislavská a.s. Istrokapitál.

Táto kapitálová transakcia vyvolala u akcionárov Dopravoprojektu obavy, že stratia nezávislosť v podnikaní. Istrokapitál je totiž prepojený na stavebné firmy (Inžinierske stavby, a.s., Košice, Hydrostav Šaľa, a.s., Bratislava), v ktorých, a nielen v nich, si Dopravoprojekt chce udržať pozíciu lídra, kontakty s ľuďmi a dôveru obchodných partnerov. Ako dôvod odpredaja akcií Hutný projekt Košice uviedol, že sa mu nepodarilo do štatutárnych orgánov Dopravoprojektu dosadiť svojich ľudí a podieľať sa tak na rozhodovaní firmy.

Preskupovanie akcionárskej štruktúry Dopravoprojektu rozbehlo na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB) niekoľko priamych obchodov s akciami Dopravoprojektu. Z výpisu Strediska cenných papierov (SCP) vyplynulo, že nadobúdateľmi akcií sa stali uzavreté podielové fondy z Bratislavy, a to Prvá penzijná správcovská spoločnosť, a.s., Stredoeurópsky maklérsky dom, o. c. p., a.s., a Merkuria, a.s., ktorá sa zaoberá obchodmi s pohľadávkami. Podiel týchto spoločností pod vplyvom Istrokapitálu presiahol 40 % na základnom imaní Dopravoprojektu. Ďalšie priame obchody na BCPB minulý týždeň viedli k novému preskupovaniu podielnikov v Dopravoprojekte. Podľa SCP Merkuria stratila svoj podiel (19,9 %) v Dopravoprojekte v prospech spoločnosti Focus Finance, o. c. p., a.s. (21,29 %).

Obavy akcionárov Dopravoprojektu súvisia aj s tým, že na jeho náhradnom valnom zhromaždení v júni, na ktorom sa zúčastnili majitelia 93,7 % akcií, za zmenu stanov nehlasovala ani jedna akcionárska skupina, pričom sa vyžadovala dvojtretinová väčšina. Podľa Obchodného zákonníka môže totiž neschválenie nových zmien stanov zlikvidovať spoločnosť. Podľa týždenníka Trend pri súčasnom rozložení akcionárskych hlasov nie je možné bez kompromisu zabrániť hrozbe likvidácie Dopravoprojektu. Táto situácia však vyhovuje Istrokapitálu, nakoľko preň vytvára dobré predpoklady na presadenie svojich záujmov.

Dopravoprojekt dosiahol vlani bilančnú sumu 346,75 milióna Sk, základné imanie bolo 57,5 milióna Sk. Rok 2002 ukončil s čistým ziskom 30 miliónov Sk. Pravidelne vypláca dividendy, v tomto roku vyplatí majiteľom 30 Sk za každú ich akciu. Aj po výplate podielov na zisku má Dopravoprojekt dosť prostriedkov na prevádzku, pričom nečerpá žiadny úver.

Súvisiace články

Aktuálne správy