Vonkajšia rovnováha ekonomiky a východné trhy

Marián Jenis Makroekonomické východiská prístupového procesu do EÚ boli doteraz tvorené najmä so zreteľom na potrebu stabilizácie vonkajšej rovnováhy ekonomiky, cenovej stabilizácie a reštrukturalizácie bankového a podnikového sektora.

Marián Jenis

Makroekonomické východiská prístupového procesu do EÚ boli doteraz tvorené najmä so zreteľom na potrebu stabilizácie vonkajšej rovnováhy ekonomiky, cenovej stabilizácie a reštrukturalizácie bankového a podnikového sektora. Realizáciou týchto východísk sa dosiahlo obnovenie dynamiky hospodárskeho rastu i konsolidácia peňažného trhu, avšak pri pretrvávajúcich problémoch v podnikovom sektore nedošlo k uspokojivým výsledkom v znižovaní deficitu zahraničného obchodu. Na bežnom účte platobnej bilancie bol vlani vykázaný schodok v objeme 87,9 mld Sk.

Vývoz síce rástol dynamikou 6,5 %, no aj dovozná náročnosť stúpla o ďalších 4,7 %, k čomu sa treba vrátiť pri prijímaní korekčných opatrení. Zložitosť úlohy je v tom, že naša ekonomika je otvorená a veľmi závislá od dovozu.

Základná stratégia zahraničnoobchodnej ori…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy