DSS v minulom roku zmenilo takmer 4,8 tis. sporiteľov

Sociálna poisťovňa pritom od začiatku januára do konca decembra vlaňajška vydala bezplatne 5 560 akceptačných listov, ktoré sú potrebné pri prestupe k inému správcovi penzijných úspor.

V minulom roku zmenilo dôchodkovú správcovskú spoločnosť (DSS) takmer 4,8 tisíc sporiteľov. Sociálna poisťovňa (SP) pritom od začiatku januára do konca decembra vlaňajška vydala bezplatne 5 560 akceptačných listov, ktoré sú potrebné pri prestupe k inému správcovi penzijných úspor. Za vydanie jedného akceptačného listu sporiteľ zaplatil 16 eur, keďže oň požiadal pred uplynutím jedného roka od vstupu do druhého piliera, resp. od zmeny penzijnej spoločnosti. Agentúru SITA o tom informovala Magdaléna Štofová poverená vedením tlačového oddelenia Sociálnej poisťovne. Vo fondoch dôchodkových správcovských spoločností si v súčasnosti sporí na svoju penziu približne 1,44 mil. osôb.

Od začiatku roka 2009 je možné zmeniť dôchodkovú správcovskú spoločnosť kedykoľvek. Bezplatný je pritom prestup do inej DSS v prípade, ak sa sporiteľ rozhodne zmeniť penzijnú spoločnosť raz ročne. Ak by chcel účastník druhého piliera odísť k inému správcovi dôchodkových úspor skôr, ako uplynie jeden rok od vstupu do tohto systému, resp. od zmeny DSS, zaplatí za to Sociálnej poisťovni 16 eur. Sociálna poisťovňa totiž vydáva tzv. akceptačný list potrebný k zmene DSS ako potvrdenie o tom, že sporiteľ splnil podmienky na bezplatnú zmenu DSS alebo za vydanie tohto potvrdenia zaplatil 16 eur.

Systém starobného dôchodkového sporenia vznikol od januára 2005. Šesť dôchodkových správcovských spoločností v súčasnosti spravuje majetok sporiteľov v sume takmer 3,72 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy