Írsko nepotrebuje pomoc MMF, tvrdí Lenihan

Minister financií Patrick Honohan uviedol, že vyjadrenia guvernéra írskej centrálnej banky o tom, že v podstate všetko, čo by Medzinárodný menový fond mohol odporučiť, už írska vláda plánuje realizovať, nevytvára podklad pre pomoc zo strany MMF.

Vyjadrenia guvernéra írskej centrálnej banky Patricka Honohana, v rámci ktorých spomenul Medzinárodný menový fond (MMF), nevytvárajú podklad pre pomoc zo strany MMF, vyhlásil vo štvrtok minister financií Írska Brian Lenihan. Guvernér írskej centrálnej banky v stredu uviedol, že akýkoľvek balíček ekonomických opatrení, ktorý by mohol odporúčať MMF, by sa veľmi nelíšil od toho, čo írska vláda už plánuje realizovať. Šéf rezortu financií vo štvrtok vyhlásil, že Írsko je schopné dostať sa naspäť do dôveryhodného postavenia.

Nemecké ministerstvo financií vo štvrtok poprelo prípravu pomoci pre Írsko zo strany Európskej únie. Správa, podľa ktorej krajiny EÚ skúmajú, či Írsko potrebuje financie z mechanizmu známeho ako Európsky fond finančnej stability (EFSF), je nepravdivá. Uviedla to hovorkyňa nemeckého ministerstva financií. „Je to úplný nezmysel,“ konštatovala. „Írsko nepožiadalo EFSF o pomoc a sme presvedčení, že úspešne zrealizuje opatrenia na konsolidáciu rozpočtu,“ dodala.

Denník Handelsblatt s odvolaním sa na nemecký vládny zdroj uviedol, že pomoc Dublinu by sa v prípade nutnosti mohla spustiť veľmi rýchlo. Írska vláda sa snaží dokázať, že na to, aby zredukovala deficit rozpočtu, ktorý je najvyšší v Európe, nepotrebuje pomoc v gréckom štýle. Trhy sú však skeptické v súvislosti s tým, či škrty v štátnom rozpočte Dublin dokáže presadiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy