Odborníci nežiadajú ďalšiu európsku internetovú legislatívu

Subjekty pôsobiace v odvetví internetu sú vo všeobecnosti spokojné s existujúcimi trhovými štruktúrami. Mnoho z nich však znepokojuje problém blokovania služieb VoIP a obmedzovania šírky prenosového pásma webových stránok.

Odborná verejnosť nežiada v súčasnosti ďalšiu legislatívu na európskej úrovni týkajúcu sa internetu. Vyplynulo to z výsledkov verejnej konzultácie Európskej komisie (EK). Ako informovala EK, konzultácie sa zúčastnilo spolu 318 zainteresovaných subjektov na každej úrovni. Medzi nimi sú aj orgán európskych regulátorov pre elektronické komunikácie (BEREC), operátori, poskytovatelia internetu, orgány členských štátov, spotrebiteľské organizácie a organizácie občianskej spoločnosti, ako aj jednotlivci. „Očakáva sa však, že v budúcnosti bude v tejto súvislosti potrebné bližšie usmernenie,“ konštatuje EK.

Respondenti sa vo väčšine vyslovili, že revidovaný telekomunikačný rámec EÚ prijatý v roku 2009 poskytuje základné nástroje na riešenie otázok neutrality siete. Veľká väčšina respondentov si myslí, že účinnosť týchto pravidiel EÚ by sa mala posúdiť až po tom, ako sa zavedú a začnú uplatňovať na úrovni jednotlivých členských štátov. Niekoľko respondentov však vyjadrilo obavy z nových obchodných modelov týkajúcich sa internetu, ktoré by v budúcnosti mohli spôsobiť problémy v oblasti neutrality siete.

Subjekty pôsobiace v odvetví internetu sú vo všeobecnosti spokojné s existujúcimi trhovými štruktúrami, ale niektorí poskytovatelia obsahu sa obávajú, že zmeny mechanizmov cenotvorby, napr. platby za doručenie obsahu, by mohli znamenať zdanenie inovácií. Veľký počet respondentov znepokojuje problém blokovania telefónnych služieb cez internet (prenos hlasu cez internet – VoIP) a obmedzovania šírky prenosového pásma webových stránok.

Z odpovedí vyplýva, že v tejto etape sa iba niekoľko respondentov dožaduje stanovenia minimálnych požiadaviek na kvalitu služieb, no existuje jasná podpora stanoveniu noriem transparentnosti v rámci celého odvetvia s cieľom umožniť zákazníkom prijímať informované rozhodnutia. Veľa respondentov sa domnieva, že samotnou transparentnosťou sa nezmiernia všetky obavy týkajúce sa neutrality siete, najmä v prípade prekážok v oblasti zmeny poskytovateľov internetových služieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy