Pracovníci ZVL auto žiadali vyplatiť mzdu

PREŠOV 19. mája (SITA) – Vyše 150 zamestnancov spoločnosti ZVL auto s.r.o. Prešov sa po dnešnej pracovnej zmene stretlo pred budovou závodu, aby na protestnom zhromaždení vyjadrili svoju nespokojnosť s meškaním vyplácania miezd a zlými pracovnými podmienkami. Zamestnanci svoju nespokojnosť deklarovali heslami na transparentoch: Za prácu a za mzdu, Žiadame štandardné pracovné a mikroklimatické podmienky v zmysle príslušných predpisov, Dodržte práva zamestnancov, Dôstojný život za dôstojnú prácu či Žiadame okamžité prijatie takých opatrení, ktoré zabezpečia vyplácanie miezd v stanovených termínoch. Protest organizovalo OZ KOVO, odborárov prišiel podporiť aj jeho predseda Emil Machyna. Ten zdôraznil, že na krízu doplácajú najme tí, ktorí za to najmenej môžu. Manažment spoločnosti kritizoval, že nekomunikuje so svojimi pracovníkmi a neprišiel na ohlásené stretnutie. Zamestnancom vo výpovednej lehote povedal, že vyšli v ústrety firme, keď súhlasili prejsť na 60-percent práce, ale tým išli proti sebe. OZ KOVO to svojim členom neodporúča, lebo potom sú ukrátení na odstupnom aj na podpore v nezamestnanosti.

Predák ZVL Ján Jacko informovali, že od stredy minulého týždňa sú v štrajkovej pohotovosti, lebo im zamestnávateľ nevyplatil celú mzdu za mesiac marec. Podľa manažmentu dôvodom bolo zablokovanie účtu pre nezaplatené odvody do Sociálna poisťovne. „Keď sme pohrozili dnešným protestným mítingom, zrazu sa peniaze našli a na účtoch máme od pondelka chýbajúce marcové doplatky k mzde. Stalo sa tak na náš podnet,“ prehlásil Jacko. Všetkým 310 zamestnancom však firma nevyplatila aprílovú výplatu, pričom výplatným dňom bol 16. máj. „Ústava SR hovorí, že zamestnanec má právo dostať za vykonanú prácu aj primeranú plácu. Ale ako môžete zabezpečovať slušný životný štandard, keď mzdu niekedy ani nevidíte. Nikoho nezaujíma, z čoho máte zaplatiť nájom. Nikoho nezaujímalo, čo ste dali svojim deťom jesť. Či je kríza alebo nie, zamestnanec, pokiaľ chodí do práce, musí dostávať mzdu, ako je dohodnuté v kolektívnej zmluve, alebo ako to ukladá Zákonník práce,“ prihováral sa kovákom regionálny predák OZ KOVO Jozef Balica. Odborári napriek vyplateniu marcových príjmov vyjadrili obavu z budúcnosti. Firma od začiatku roka nahlásila na prešovský úrad práce v troch vlnách hromadné prepúšťanie v celkovom počte 130 ľudí. Doteraz o prácu prišlo 48 z nich, ďalších 80 z tohto zoznamu pracuje na 60 percent a väčšina momentálne čerpá dovolenku.

Firma ZVL auto, ktorá patrí do spoločnosť TSB zamestnáva 310 pracovníkov. Vedenie firmy na ohlásené protestné zhromaždenie neprišlo. Generálny riaditeľ ZVL auto Ondrej Zuzkáč bol počas mítingu v budove závodu, novinárom po vrátnikovi odkázal, že má rokovanie a nemôže s nimi hovoriť.

Súvisiace články

Aktuálne správy