Šramko: Diskusia o falšovaní podpisov viceguvernéra Barta stráca zmysel

Bratislava 24. júna (TASR) – Banková rada Národnej banky Slovenska (BR NBS) dnes okrem iného diskutovala aj o obvineniach z falšovania podpisov, ktoré voči viceguvernérovi centrálnej banky Martinovi Bartovi minulý týždeň vzniesli predstavitelia Prvej česko-slovenskej poisťovne Rapid.

"Diskutovali sme o tom dnes na bankovej rade, požiadal som viceguvernéra, aby dal o tomto informáciu. Okrem toho, že sa nás snažil informovať o celom priebehu, tak povedal aj to, že pri každom jeho podpise, ktorý dával vo vzťahu k tejto poisťovni, boli prítomní minimálne dvaja ľudia," priblížil po rokovaní BR guvernér NBS Ivan Šramko. V tejto chvíli tak podľa neho táto diskusia stráca zmysel.

Zároveň pripomenul, že viceguvernér Barto sa už v máji, kedy sa prvýkrát verejne objavilo obvinenie zo strany poisťovne Rapid, prihlásil ku všetkým podpisom na dokumentoch smerujúcich do tejto poisťovne s tým, že sú jeho a sú pravé. NBS si zároveň spravila analýzu o tom, či sa podpisy toho istého človeka v rôznych okamihoch musia podobať. "Myslím si, že neexistuje žiadny predpis, ktorý by určoval, že človek sa môže podpisovať len jedným typom podpisu," uviedol k tomu Šramko.

Podľa predstaviteľov Prvej česko-slovenskej poisťovne Rapid by mal byť viceguvernér Barto kvôli podozreniam, že kryje falšovanie verejných listín, odvolaný zo svojej funkcie. "Vzhľadom na to, že došlo u viceguvernéra k veľmi závažnému pochybeniu, ktoré podľa našej mienky spočíva v tom, že viceguvernér ako funkcionár spoluorganizuje falšovanie verejných listín, ktoré sú v jeho kompetencii, dali sme podnet príslušným orgánom na vykonanie odvolania viceguvernéra z jeho pozície," uviedol v piatok 20. júna na tlačovej konferencii predseda predstavenstva poisťovne Rapid Peter Talán.

Podľa Talána už dlhšie existovala indícia o falšovaní podpisov viceguvernéra Barta. "Dali sme si vypracovať znalecký posudok a tento posudok jednoznačne potvrdzuje určité fakty," zdôraznil Talán. "Rozdielne znaky sú početné a boli nájdené v rôznych hľadiskách skúmania. Ich hodnota dovoľuje vysloviť negatívny záver ohľadne pravosti v kategorickej rovine. Podpis viceguvernéra je falzifikát," citoval zo záveru znalca predseda dozornej rady poisťovne Juraj Mucha. Zároveň poisťovňa podľa Talána podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za falšovanie verejnej listiny a poškodzovanie cudzích práv.

Súvisiace články

Aktuálne správy