Farmári a dopravcovia protestovali proti vysokým cenám nafty

Brusel 18. júna (TASR) – Stovky nákladných áut a traktorov dnes zablokovali cesty do Bruselu, hlavného mesta Belgicka, na protest proti rastúcim cenám pohonných látok. Informovali o tom dnes miestne médiá.

K farmárom, vodičom nákladných áut sa pripojili aj taxikári, ktorí sa pokúsili prerušiť dopravu na vnútornom okruhu v Bruseli.

Belgické odborové zväzy žiadajú vládu premiéra Yvesa Leterma, aby zaviedol krízové opatrenia, ktoré by udržali ceny nafty na nízkej a ceny poľnohospodárskych výrobkov na vysokej úrovni.

Farmári plánovali so svojimi traktormi preniknúť až do tzv. európskej štvrte, v ktorej sa vo štvrtok začína pravidelný, polročný summit lídrov Európskej únie. Polícia im v tom zabránila.

Odborári varujú, že zablokujú prístavy, železnice a bruselské letisko, ak nebude vláda reagovať na ich požiadavky. Pohonné látky pre traktory a ďalšie stroje používané v poľnohospodárstve sa podľa nich zvýšili o 30 až 45 % a terčom kritiky je tiež skutočnosť, že poľnohospodári dostávajú málo peňazí za svoje výrobky v porovnaní s cenami, za ktoré sa tovar predáva v obchodoch.

Informovala o tom agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy