Nezabudnite si platiť v nezamestnanosti poistenie

Ak ste mamičkou na materskej dovolenke a rozhodli ste sa zostať so svojímdieťaťom doma dlhší čas, máte právo požiadať zamestnávateľa o rodičovskúdovolenku.

Ak ste mamičkou na materskej dovolenke a rozhodli ste sa zostať so svojím
dieťaťom doma dlhší čas, máte právo požiadať zamestnávateľa o rodičovskú
dovolenku.

Mali by ste však počítať s tým, že po návrate z nej môžete zostať bez práce a v horšom prípade i bez podpory v nezamestnanosti. Nový Čas vám poradí, čo treba urobiť, aby sa tak nestalo.

Podľa vyjadrenia Sociálnej poisťovne si ľudia „často mýlia materskú dovolenku s rodičovskou dovolenkou“. V súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa vám ako matke patrí materská dovolenka v trvaní 28 (výnimočne 37) týždňov. Počas nej vám neprislúcha mzda ani náhrada mzdy, ale po splnení zákonných podmienok dostanete materské dávky. Ak sa po uplynutí materskej dovolenky rozhodnete zostať doma s dieťaťom, môžete zamestnávateľa požiadať o rodičovskú dovolenku v trvaní až do troch rokov dieťaťa. V tejto dobe máte nárok na rodičovský príspevok. Poistenie v nezamestnanosti Počas rodičovskej dovolenky nie ste napriek trvaniu pracovného pomeru poistená v nezamestnanosti. Na toto poistenie máte nárok iba v čase trvania materskej dovolenky, ak poberáte materskú dávku. Poistné síce neplatíte, ale považujete sa za poistenú v nezamestnanosti. Po vašom nástupe na rodičovskú dovolenku zamestnávateľ preruší podľa platného Zákona o sociálnom poistení platenie povinného poistenia (aj nemocenské a dôchodkové).

Je povinný oznámiť to Sociálnej poisťovni, ale nie vám ako zamestnankyni. Ak sa teda chcete poistiť pre prípad, že po skončení rodičovskej dovolenky ostanete bez práce a prihlásiť sa na dobrovoľné poistenie, musíte si dátum ustriehnuť sami, pretože dodatočné doplatenie poistenia nie je možné. Kedy máte nárok na podporu? Do evidencie uchádzačov o zamestnanie vás zaradí Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny po zániku nároku na materské dávky na základe písomnej žiadosti. Nárok na dávku máte, ak ste v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie boli poistená najmenej tri roky alebo dobrovoľne poistená najmenej dva roky. Pre matky je dôležité uvedomiť si, že doba poistenia v nezamestnanosti nie je totožná s dobou trvania pracovného pomeru. Ak sa počas trvania rodičovskej dovolenky dobrovoľne nepoistíte v nezamestnanosti, táto doba sa vám nebude hodnotiť na dávku v nezamestnanosti.

Čo by ste mali vedieť?

Materská dovolenka – je obdobie pracovného voľna v súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa. Trvá 28 týždňov, respektíve 37 týždňov pri narodení dvojčiat (trojčiat atď).

Rodičovská dovolenka – pracovné voľno na starostlivosť o dieťa, ktoré je zamestnávateľ povinný na požiadanie poskytnúť rodičovi, a to až do troch rokov dieťaťa, resp. pri nepriaznivom zdravotnom stave do šiestich rokov.

Materská dávka – vypláca ju Sociálna poisťovňa ku koncu tehotenstva, t. j. 6 – 8 týždňov pred očakávaným pôrodom, ale len tým poistencom, ktorí si platili nemocenské poistenie.

Rodičovský príspevok – štátna sociálna dávka určená na starostlivosť o dieťa do troch, resp. šiestich rokov. Osobe, ktorá sa o dieťa stará, ho vypláca Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste bydliska.

Súvisiace články

Aktuálne správy