V centre Košíc chcú vybudovať obchodno-zábavné centrum Aupark

Košice 10. februára (TASR) – Mesto Košice rokuje o odpredaji pozemku na Námestí osloboditeľov developerskej firme HB Reavis Group, ktorá plánuje postaviť v centre mesta obchodno-zábavné centrum Aupark.

Na základe doterajších rokovaní medzi vedením mesta a spoločnosťou HB Reavis Group požaduje mesto za každý štvorcový meter (m2) pozemku 3 000 Sk. Rovnakú cenu by mal zatiaľ nekonkretizovaný investor zaplatiť aj za pozemky, ktoré patria Slovenskému investičnému holdingu (bývalá a.s. VSŽ). Mesto v súčasnosti vlastní približne 10 000 m2 plochy, čo predstavuje možný príjem do pokladnice mesta na úrovni 30 miliónov Sk. Na dnešnej tlačovej besede v Košiciach o tom informoval primátor mesta Zdenko Trebuľa.

Práve od vyrovnania vlastníckych vzťahov bude závisieť skutočný termín začatia výstavby Auparku. „Samotná realizácia stavby by mala trvať 24 až 26 mesiacov,“ doplnil Trebuľa. Podmienkou mesta pri predaji pozemku a výstavbe centra bude, že investor musí financovať aj zmeny v dopravnej infraštruktúre v okolí, ako aj dodržať kvalitu použitých materiálov tak, aby neznehodnotili výzor mesta.

V plánovanom Auparku by malo okrem obchodného centra byť aj multikino a dvojpodlažné podzemné parkovisko s kapacitou 1 300 miest. Na margo parkovísk Trebuľa doplnil, že o vybudovaní veľkokapacitného parkovacieho domu uvažujú aj na severnom okraji centra Košíc. Chcú na to vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž. Mesto by tak podľa Trebuľu vyriešilo už dlhšie trvajúcu kritickú situáciu s parkovaním v centre.

Primátor očakáva, že investor bude výstavbu aj architektonické riešenie centra konzultovať nielen s Útvarom hlavného architekta Košíc, ale aj s poslancami a samotnými občanmi mesta. Investor, ktorý plánuje výstavbu Auparku, podľa Trebuľu nie je prvým záujemcom o túto lokalitu. Všetci sa však stiahli, pretože sú nutné veľmi vysoké investície do prekládky dopravných komunikácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy