Slovenská ekonomika ku koncu vlaňajška rástla 3-% tempom

Rast slovenskej ekonomiky sa na konci vlaňajška spomalil. Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) dosiahlo úroveň 3 %, keď sa medziročne spomalilo v stálych cenách o 1,6 percentuálneho bodu (p. b.). Vyplýva to z dnes zverejnených údajov Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.
V medzikvartálnom porovnaní sa objem HDP po sezónnom očistení zvýšil v 4. štvrťroku reálne o 0,8 %. V absolútnom vyjadrení vzrástol dosiahol objem HDP 20,9 miliardy eur a v bežných cenách sa medziročne zvýšil o 2,9 %.
Ako uviedol ŠÚ SR, k posilneniu ekonomického rastu prispel vo 4. štvrťroku zahraničný dopyt. Vývoz výrobkov a služieb sa medziročne zvýšil o 6,3 %. Domáci dopyt klesol o 0,1 %. „Rozhodujúcim faktorom zníženia domáceho dopytu bola nižšia tvorba hrubého kapitálu o 7,3 %. Výdaje na konečnú spotrebu vzrástli medziročne v úhrne o 2 %, v tom na konečnú spotrebu domácností o 3,3 % a na konečnú spotrebu neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam o 2,6 %. Konečná spotreba verejnej správy klesla o 1 %,“ vyčíslili štatistici.
Produkčná výkonnosť ekonomiky vzrástla vo väčšine odvetví. V pôdohospodárstve sa zvýšila o 21,4 %, informačných a komunikačných činnostiach o 14,9 %, činnostiach v oblasti nehnuteľností o 4,8 %, priemysle o 4,7 %, veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov; doprave a skladovaní; ubytovaní a stravovaní o 3,8 %. Vo verejnej správe; vzdelávaní; zdravotníctve a sociálnej pomoci o 2,9 %, v umení, zábave a rekreácii; ostatných činnostiach o 0,1 %. Pridaná hodnota klesla vo finančných a poisťovacích činnostiach o 11,5 %, stavebníctve o 3,3 %, odborných, vedeckých a technických činnostiach o 0,6 %. Pozitívne pôsobil aj vyšší výber čistých daní z produktov o 0,9 %.
Vlani sa vytvoril HDP v celkovom objeme 80,96 miliardy eur. V bežných cenách sa oproti roku 2015 zvýšil o 2,9 %. V stálych cenách vzrástla slovenská ekonomika o 3,3 %, čo bolo o 0,5 p. b. menej ako v roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy