Zložme sa na kravu, ktorej mäso chutí úplne inak

, LA Times Foto: thinkstock

Zdieľaná ekonomika už umožňuje ľuďom neobmedzený prístup k automobilom, ubytovaniu, domácim zvieratám. Prečo by sa nedali do tohto zoznamu doplniť aj kravy pasúce sa na lúkach?

Crowd Cow spolupracuje so siedmimi farmármi, spoločnosť svoje podnikanie prezentuje, ako cestu ku kvalitným potravinám. O čo konkrétne ide?

Niekoľko ľudí dá dohromady peniaze, za ktoré sa u farmára kúpi hovädzí dobytok. Spoločná krava sa rozporciuje a každý si vezme taký kus mäsa o aký má záujem. Pointa je, že ľudia spoznajú konkrétneho chovateľa, a podmienky v akých pracuje. Niečo také je vo výsekoch a supermarketoch vypátrať nemysliteľné. Crowd Cow je plne transparentná služba, kde nedochádza k zámene zdroja pôvodu potraviny, čo je v dnešnej obchodnej sieti bežné.

Dobytok je uvádzaný na trh ako súčasť udržateľného poľnohospodárskeho modelu, s humánnym prístupom. A že záujem o tento druh tovaru je, dokazuje aj štatistika amerických spotrebiteľov. Podľa Los Angeles Times, v roku 1990 mali USA len asi 100 producentov hovädzieho dobytku, ktorý využívali voľné pasienky. Toto číslo sa od vtedy zvýšilo na viac ako 2000. Konzumenti sú ochotní zaplatiť viac, ak dostanú to, čo žiadajú. Nedávne vládne údaje ukazujú, že americkí spotrebitelia utrácajú v priemere 8,75 dolára za libru (0,435 kilogramu) hovädzieho odchovaného na pastvine, ale len 4,96 dolára za libru sviečkovice z dobytka odchovaného na zrne. Ročné tržby z maloobchodného predaja trávou kŕmeného hovädzieho vzrástli z približne 2 až 3 miliónov dolárov v roku 1990, na dnešných viac ako 2,5 miliardy, píše LA Times.

Užívatelia Crowd Cow, ktorí sa zložia na nákup kravy, sa oficiálne  stávajú tzv. "steakholders." Mäso zvyčajne dostanú v rámci jedného týždňa. Dnes táto služba funguje v 15 štátoch USA. V súčasnosti  väčšina z amerického mäsa pochádza z rozsiahlych továrenských fariem. Pre ľudí, ktorí by mali záujem o kúpu z iného zdroja, od nezávislých fariem, to môže byť zložitý proces. Nie je jednoduché nájsť dobrého farmára, a následne si od neho naraz kúpiť mäso, ktoré budete konzumovať celý rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy