Medziročná inflácia vo Švédsku v januári oslabila

Švédske januárové ceny medziročne stúpli o 1,4 % po decembrovom raste o 1,7 %. Medzimesačne ceny v krajine v januári klesli o 0,7 %.

ŠTOKHOLM 17. februára (SITA) – Tempo medziročnej inflácie vo Švédsku sa v januári spomalilo na úroveň 1,4 percenta z decembrovej výšky 1,7 percenta. Oproti decembru sa celková hladina spotrebiteľských cien v krajine v januári znížila o 0,7 percenta. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke švédsky štatistický úrad. Konštatoval pritom, že spotrebiteľské ceny zvyčajne v januári klesajú, keďže zlacňujú odev a obuv. Ceny v segmente odevov a obuvi sa v januári v krajine znížili o 11,1 percenta a k poklesu celkovej cenovej hladiny to prispelo 0,6 percentuálneho bodu.

Medzimesačne sa v januári vo Švédsku znížili aj ceny medzinárodných leteniek (-21,3 %), zlacneli aj dovolenky (-11,6 %), ubytovacie služby (-6,5 %) a vybavenie a zariadenie domácnosti (-0,9 %). Zdražela však verejná doprava (4,3 %) a zvýšili sa ceny potravín a nealkoholických nápojov (0,4 %), elektriny, plynu a ostatných palív (1,3 %) a pohonných hmôt a mazív (3,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy