Japonská ekonomika sa vlani zväčšila o 1 %

V roku 2015 sa hrubý domáci produkt krajiny zväčšil o 1,2 %, vlaňajší rast sa opieral najmä o export.

TOKIO 13. februára (SITA, AP) – Japonská ekonomika vlani posilnila o 1 % po tom, čo sa v roku 2015 zväčšila o 1,2 %. K rastu, ktorý mierne prekonal očakávania, prispel najmä export. V poslednom štvrťroku hrubý domáci produkt krajiny posilnil o 0,2 %, keď rástol najpomalším tempom za celý uplynulý rok. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnil v pondelok japonský vládny kabinet.

Na výrobcov strojov a zariadení počas vlaňajška negatívne vplývalo hospodárske spomalenie v Číne, z mierneho oživenia v závere roka však profitovali aj japonskí vývozcovia. Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Japonska sa v roku 2016 celkovo zväčšil o zhruba štvrtinu na deväťročné maximum. To je čiastočne odrazom vystupňovanej aktivity na zahraničných trhoch, kde početné japonské firmy nachádzali lepšie rastové príležitosti. 

Vláda premiéra Šinza Abeho sa snaží podporiť ekonomiku extrémne voľnou menovou politikou v snahe dosiahnuť zrýchlenie inflácie a stimulovať domáci dopyt. Priemyselní výrobcovia však investície a mzdy zvyšujú iba pomaly, pričom spotrebiteľský dopyt zostáva utlmený, uviedla agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy