Slováci majú o 22 ton zlata viac ako Česi

, Právo: TASR/AP

Český zlatý poklad, ktorý sa vytvoril aj pomocou národnej zbierky, sa nenápadne a v tichosti rozpúšťa. Česká národná banka zlaté rezervy rozpredáva na mince, ktoré si kupujú súkromní investori. Informuje denník Právo.

Zo štatistík ČNB vyplýva, že ku koncu minulého roka v rezervách držala 0,31 milióna trójskych uncí, čo zodpovedá 9,62 tony zlata. Ešte v januári minulého roka pritom podľa štatistík držala približne o 300 kilogramov zlata viac. Ak to pôjde týmto tempom, budú za dvadsať rokov sejfy prázdne. Pritom mnohé mocnosti zlato skôr nakupujú.

Najväčšiu ranu dostal český zlatý poklad v rokoch 1997 a 1998, kedy bolo takmer šesť desiatok ton zlata predaných kamsi do Švajčiarska či Nemecka. Dodnes ČNB tají, komu, kam a za koľko zlato predala, všetko sú len špekulácie. "ČNB predala zlato za trhové ceny platné v danej dobe. Jednotlivé obchody a detaily jednotlivých transakcií však ČNB skutočne nezverejňuje. Zlato v držbe ČNB je jej majetkom. Obchody na finančných trhoch považuje ČNB za obchodné tajomstvo," cituje Právo Denisu Všetičkovú z odboru komunikácie ČNB.

V novembri 2010 medializovala verejná kritika ČNB, že týmto rozpredajom štát poškodila. Banka však  český zlatý poklad pozvoľna rozpúšťa ďalej. Z trezorov berie desiatky kíl ročne, aby sa z nich odliali zberateľské a investičné mince a medaily pre súkromných investorov.

Ak by sme vydelili množstvo českého zlata (9,6 t) počtom obyvateľov (10,5 milióna), pripadá v priemere na jedného Čecha 0,9 gramu českého zlatého pokladu. Slováci majú o 22 ton zlata viac ako Česi. Slovenská centrálna banka sa na rozdiel od českej nezbavovala v takej miere rozdeleného československého zlatého pokladu. V rámci V4 sme v držbe zlata na jedného obyvateľa lídrom.

Centrálne banky vo vyspelých štátoch majú v priemere viac ako 30 percent svojich devízových rezerv v zlate. Ku koncu roka 2014 držali centrálnej banky zhruba 30 900 ton zlata, v roku 2016 už to ale podľa World Gold Council (WGC) bolo 33 248,5 tony. Eurozóna vrátane Európskej centrálnej banky (ECB) drží v zlatých rezervách 10 785,9 tony, čo predstavuje 54,5 percentný podiel zlata v rezervných aktívach.

Prečo sa ale zlatá rezerva rok čo rok znižuje, keď iné centrálne banky zlato držia alebo nakupujú?, pýta sa Právo. "Správanie iných centrálnych bánk nám neprislúcha komentovať. Skladbu aktív ČNB, a teda aj držanie zlata, prispôsobuje ČNB svojim potrebám. V nedávnej minulosti sa preto zlato nenakupovalo, nepredávalo, iba sa používalo na výrobu zlatých mincí," dodala Všetičková s tým, že základnou povinnosťou ČNB je cenová stabilita a medzi základné nástroje ČNB patria menové  intervencie, ku ktorým sa však zlato ako aktívum nehodí.

Súvisiace články

Aktuálne správy