Nemci ročne zjedia Döner Kebab za štyri miliardy eur

, BBC;ČTK Foto: SITA/AP

Nemecko s 82 miliónmi obyvateľov denne skonzumuje dva milióny kebabov, uvádza Gürsel Ülber, hovorca Zväzu výrobcov tureckého Döner v Európe (ATDiD).

Je prakticky nemožné navštíviť Nemecko a neochutnať Currywurst alebo bratwurst, dve všadeprítomné jedlá rýchleho občerstvenia s klobásou. Ale bez ohľadu na ich slávu sa zdá, že Nemci sa nemôžu nabažiť celkom iného pokrmu do ruky – döner kebabu, napísal spravodajský server BBC News.

Dá sa povedať, že tenko krájané pečené mäso plnené do žemle pity či inej placky doplnené šalátom, prebíja čo do obľuby klobásové duo. A tiež je výrečným symbolom kultúrneho a ekonomického vplyvu tureckej imigrácie na nemeckú spoločnosť.

Dvojicou mužov, ktorým je pripisovaný vynález Döner v Berlíne pred takmer 50 rokmi, je Kadir Nurman a Mehmet Aygun. Obaja patrili medzi gastarbeiterov z vlny prisťahovalcov z južnej a východnej Európy, ktorí mali posilniť západonemeckú povojnovú ekonomiku.

Aj keď existuje veľa špekulácií o tom, ako döner kebabu skutočne vznikol, Aygun tvrdí, že obľúbený pokrm vymyslel už v roku 1971, teda o rok skôr ako Nurman, ATDiD formálne pripísal túto česť Nurmanovi.

Podľa hovorcu zväzu Ülbera predal Nurman prvý nemecký döner kebab zo svojho malého stánku naproti Stanici Zoo vo vtedajšom Západnom Berlíne v roku 1972. Tradične grilované mäso podávané s ryžou, šalátom a pitou, premenil na sendvič pre ťažko pracujúcich a uponáhľaných Nemcov, ktorí jedia za pochodu. Ako Nurman, tak Aygun tvrdia, že to bol ich nápad dať mäso do chleba pita.

Avšak bez ohľadu na to, kto z nich sa toho chopil ako prvý, obaja muži položili základy toho, čo je dnes v Nemecku obchod s objemom štyroch miliárd eur. Na kebaby sa tu denne spotrebuje ohromujúcich 400 ton mäsa a zo skromne začínajúceho pouličného občerstvenia sa stala jedna zo základných súčastí nemeckej stravy.

ATDiD odhaduje, že v Nemecku funguje asi 40 000 obchodov s kebabmi, najviac v Berlíne, kde ich je asi 4000, čo je viac ako v najľudnatejším tureckom meste Istanbule. Za nemeckým hlavným mestom nasledujú Mníchov, Frankfurt nad Mohanom, Hamburg a Stuttgart.

Tento pouličné pokrm je tak obľúbený, že v roku 2011 skupinka bystrých univerzitných študentov našla riešenie pre "kebabový dych". Ide o nápoj s názvom Papa Turk obsahujúci okrem iného zázvor, petržlen, mätu a citrón, ktorý údajne neutralizuje cesnakovú pachuť zostávajúcu v ústach.

Ale prečo je kebab v Nemecku tak obľúbený? "Pretože chutí tak dobre," odpovedá jednoducho Ülber. "V ruke držíte samé dobré veci. Kvalitné proteíny a šalát."

Nejde ale len o chuť, veľké porcie alebo finančná dostupnosť kebabov, ktoré stoja od 4,50 do 14 eur. Sú obľúbené aj z dôvodu, že sa dajú ľahko prispôsobiť. Pôvodný Nurmanov výtvor obsahoval len hovädzie. Ale postupom času a s väčšou dostupnosťou ďalších druhov mäsa döner rozrástol. Zahŕňa kuracie, baranie i morčacie, rovnako ako rôzne druhy chleba a dressingov.

Každý podnik sa snaží, aby bol jeho kebab v niečom jedinečný. Popularitu zákazníkov si tak získal napríklad Iskender kebab, čo je na tenko nakrájané grilované jahňacie mäso, paradajková omáčka, chleba pita, rozpustené ovčie maslo a jogurt. Alebo adana kebab, ručne mleté ​​mäso pečené na širokom špíze, či kofta, mäsové guľky s petržlenom a mätou.

Súvisiace články

Aktuálne správy