Zamestnávatelia v USA vytvorili v januári najviac nových miest za 4 mesiace

Americkí zamestnávatelia vytvorili v januári najviac nových pracovných miest za štyri mesiace. Miera nezamestnanosti však minulý mesiac mierne vzrástla, zatiaľ čo tempo zvyšovania platov sa spomalilo.
Podľa najnovších údajov ministerstva práce vo Washingtone zamestnávatelia v USA, okrem poľnohospodárstva, prijali v januári 227.000 nových pracovníkov. To je podstatne viac ako v decembri, keď po revízii vytvorili 157.000 nových miest. Ministerstvo zároveň revidovalo decembrový údaj mierne smerom nahor z pôvodných 156.000 nových miest pri rýchlom odhade.
Januárový výsledok prekonal predpovede analytikov, ktorí očakávali, že v USA pribudne v sledovanom mesiaci 180.000 nových pracovných príležitostí.
Ministerstvo zároveň oznámilo, že miera nezamestnanosti v USA minulý mesiac mierne vzrástla na 4,8 % z decembrových 4,7 %. Dôvodom jej zvýšenia bol však fakt, že si viac ľudí začalo aktívne hľadať prácu, teda aj tí, ktorí medzitým vypadli z evidencie.
Priemerná hodinová mzda sa v januári zvýšila medzimesačne len o 0,1 %. V medziročnom porovnaní vzrástla hodinová mzda o 2,5 %. Tempo jej rastu sa tak spomalilo oproti decembru, keď stúpla o 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy