Merkelová: Európa má svoj osud vo vlastných rukách

, CNBC Foto: SITA/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmieta obvinenia z manipulácie meny a varovala ostatné krajiny v Európskej únii, že budúcnosť bloku 28-ky je v ich rukách.

Merkelová tak reagovala na pripomienky súčasného prezidenta Spojených štátov, ktorý označil EÚ ako "vozidlo pre Nemecko," a kritizoval krajinu za svoju menovú politiku a politiku utečencej krízy

Kancelárka Angela Merkelová pre televíziu CNBC povedala, že "Európa má svoj osud vo svojich vlastných rukách" a musí sa sústrediť na seba. "Domnievam sa, že čím viac máme jasno v tom, ako definujeme našu úlohu vo svete, tým lepšie môžeme riadiť naše transatlantické vzťahy," povedala Merkelová pred stretnutím európskych lídrov na Malte. "To je dôvod, prečo hovoriť o Európe je pre mňa dôležitejšie, než hovoriť o iných častiach sveta."

Vyhla sa vysloveniu názoru na novú americkú administratívu s tým, že takéto téma nie je na summite naplánovaná.

Európski lídri sa zišli v piatok na Malte na neformálnych diskusiách o budúcnosti EÚ, keď Briti opustia spoločný blok. Témou bude aj migračná politika únie. Avšak ide o prvé európske stretnutie od nástupu  Trumpa do úradu a prvé od chvíle, keď otvorene kritizoval niektorých členov EÚ. Začiatkom tohto týždňa, Trump obvinil Nemecko z manipulácie eura.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pre ekonomickú televíziu povedal, že "existuje priestor pre vysvetlenie" niektorých poznámok amerického prezidenta. "Niekedy mám dojem, že nová administratíva nevidí Európsku úniu v detaile, ale v Európe záleží na maličkostiach," povedal novinárom.

Súvisiace články

Aktuálne správy