Odstúpenie od TPP: Veľká vec pre amerických pracujúcich môže skončiť likvidáciou tamojších farmárov

, CNBC;ČTK Foto: SITA;TASR/AP

Formálne odstúpenie USA od obchodnej dohody Trans-Pacific Partnership (TPP) nebude bez následkov. Podpíše sa na devastácii amerického poľnohospodárstva, povedal bývalý zástupca Úradu pre obchodné zastúpenie Spojených štátov.

"Teraz budeme súťažiť s inými krajinami, ktoré majú v úmysle znížiť viac ako 18 000 taríf. Tieto sadzby ale v USA zostanú nezmenené," povedal Ron Kirk, ktorý bol zástupcom Úradu pre obchodné zastúpenie Spojených štátov (USTR) v rokoch 2009-2013. "Bude to likvidačné pre amerických poľnohospodárov, farmárov a obchod."

Novozvolený americký prezident Donald Trump v pondelok USA formálne stiahol z dohody o Trans-tichomorskom partnerstve, ktoré má vytvoriť voľný obchodný blok 12 krajín. Dohodnu dojednali ešte počas prezidentovania Baracka Obamu, ešte však nebola schválená ani ratifikovaná Kongresom.Trumpov krok je teda skôr formálny, podľa agentúry AP, experti ani neočakávali, že by horná komora Kongresu TTP ratifikovala, pretože medzi Američanmi panuje obava zo straty pracovných miest.

Kirk, ktorý je v súčasnosti poradcom advokátskej kancelárie Gibson, Dunn & Crutcher, nevie pochopiť zdôvodnenie odstúpenia od TPP. "Je to ako by ste sa podieľali na vytvorení najväčšej bezcolnej nákupnej zóny na svete a potom vyhlásili, že ju nechcete využívať," povedal s tým, že ideo "najmodernejšiu obchodnú dohodu," vrátane posilnenia duševného vlastníctva a boja proti pirátstvu.

Opustením TPP USA prichádza o možnosť vytvárať smer, akým sa má obchod uberať, povedal Kirk. "Čo sa týka trhu, spolu s Čile a Singapurom, Brazíliou, Novým Zélandom, Mexikom, Kanadou a ďalšími nás stavia do výhodnej pozície, aby sa cez túto dohodu odrážali naše hodnoty a uistila nás, že ochráni našich zamestnancov a naše firmy a zároveň získame spravodlivý prístup na tieto trhy."

Odmietnutie dohody znamená, že ďalších 11 účastníkov ju môže prijať aj bez USA. "Z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska to nie je pozitívne pre záujmy americkej ekonomiky a už vôbec nie z hľadiska našej prestíže a nášho líderstva v juhovýchodnej Ázii," povedal Kirk.

Trump odstúpenie od zmluvy TTP sľuboval už počas svojej volebnej kampane s tým, že ju nahradí bilaterálnymi dohodami. Kirk poznamenal, že vyjednávanie takýchto obchodných dohôd je veľmi náročné a oveľa efektívnejšie sa rokuje ak je základ mnohostranný, a nie bilaterálny. Čas ukáže, či sa Trumpovej administratíve podarí vyjednať výhodnejšie podmienky s obchodnými partnermi bez spomalenia cezhraničného pohybu tovaru a služieb. Analytici majú vážne obavy, aký by mohol mať Trumpov ďalší protekcionizmus dopad na americkú ekonomiku. Napríklad v správe z pondelka, Deutsche Bank odhaduje, že v prípade, že by USA zaviedli "úpravu hraníc" pre dovážané produkty, zvýšilo by to náklady na priemerné motorové vozidlo o 2300 dolárov. V krátkodobom horizonte by sa tak znížil dopytu v USA o 1,2 milióna áut ročne. 

Trump odstúpenie od zmluvy odprevadil slovami "Veľká vec pre amerických pracujúcich!". Pred voľbami niekoľkokrát opakoval, že má veľké výhrady aj voči severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA) a voči členstvu Číny vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO). Oberajú vraj Američanov o pracovné miesta. S európskymi partnermi plánuje vyjednávať aj o Transatlantickej obchodnej a investičnej  dohovore (TTIP) medzi Európskou úniou a USA, voči ktorej má tiež výhrady.

Súvisiace články

Aktuálne správy