Je to medzi riadkami: Ako čítať finančné titulky, aby ste im správne porozumeli

, awealthofcommonsense Foto: thinkstock;SITA/AP

Skôr, ako si všetko dôkladne prečítať, by ste sa mali naučiť rýchlo odhaliť, čo je nezmysel a ísť ďalej. Dnes je to už nevyhnutná zručnosť, vo svete senzáciechtivosti a umelého humbugu.

Ako bežný investor by ste sa mohli poučiť od profesionálov, 

Mali by ste pochopiť konsenzus.
Vyhľadávať nesúhlas.
Klásť si otázky.
Rešpektovať údaje a čísla.
Vyhýbať sa partizánskemu výkladu.
Vytvoriť si svoj vlastný názor.
Nepredpokladať, že všetko, čo je zaujímavé a zábavné, bude aj vykonateľné.
Nájsť dôveryhodného opatrovníka.
Používať filtre, ktoré sú nastavené tak, že vedia čo je pre vás dôležité a čo nie.
Poznať históriu, aby ste dokázali pochopiť, že väčšina súčasných udalostí a noviniek už za krátky čas budú úplne bezcenné.

Ak sa zaujímate o svet financií, možno si každé ráno prebehnete najnovšie správy z tejto oblasti. To je ale značne mätúce pre vás ako pre bežných investorov, hlavne ak si  ani neprečítate celú správu, ale len titulok. V takom prípade by ste mali už z tejto jedinej vety vedieť urobiť ten správny rozbor. Prinášame zopár konkrétnych príkladov

Titulok: Akcie spoločnosti XY dnes padajú/rastú o 1 % kvôli…
Ako by ste si to mali prečítať: Dnes sme svedkami prepadu a rastu miliónov obchodovateľných titulov, pretože investori majú rôzne ciele, stratégie, rizikové profily aj nápady.

Titulok: Známy ekonóm / správca fondu očakáva rast volatility trhu v tomto roku
Ako by ste si to mali prečítať: Očakávať, že volatilita v určitom okamihu v budúcnosti porastie, je ako očakávať, že v určitom okamihu v budúcnosti sa rozprší. Volatilita funguje oboma smermi. Smerom hore aj smerom dole. Takže v skutočnosti je to len spôsob, ako hovoriť o tom, že trhy budú kolísať, čo samozrejme aj budú.

Titulok: George Soros získal / stratil miliardu dolárov
Ako by ste si to mali prečítať: Soros má asi 25 miliárd dolárov, takže to, čo deje s jeho peniazmi, sa netýka väčšiny investorov.

Titulok: Trhy sa dnes prepadnú, je to znamenie, že príde niečo horšie?
Ako by ste si to mali prečítať: Nikto nikdy vlastne nevie, prečo cena konkrétnej akcie stúpa alebo klesá počas jediného dňa. Trh stúpa len po niečo málo ako 50 % všetkých obchodných dní a po necelých 50 % všetkých obchodných dní klesá, takže nikdy nemôže pridať príliš veľa akcií do jedného jediného dňa.

Titulok: Investori obchodujú s nárastom neistoty
Ako by ste si to mali prečítať: Budúcnosť je vždy neistá. Minulosť jednoducho vnímame istejšie, pretože dnes už vieme, čo sa skutočne stalo.

Titulok: Sú dnes trhy prekúpené?
Ako by ste si to mali prečítať: Opýtajte sa znovu o niekoľko mesiacov.

Titulok: Súčasný alebo bývalý prezident, demokrat / republikáni, zapríčiní X % hospodársky, alebo akciový rast
Ako by ste si to mali prečítať: Prezidenti alebo politické strany osobne neriadia ekonomiku ani akciové trhy tvorené miliónmi účastníkov a biliónmi dolárov, všetko zabalené v rámci komplexného  adaptívneho systému. Neponúkajú sa im páky, ktoré by mohli podľa potreby zatiahnuť, aby dokázali vecami pohnúť smerom hore, alebo dolu.

Titulok: Akciový trh prežíva bolestivú korekciu.
Ako by ste si to mali prečítať: Sporitelia na dôchodok sa budú tešiť zo správy, ako cena akcií klesá. Tí, ktorí majú pred sebou ešte desiatky rokov šetrenia a investovania môžu dúfať, že trend bude pokračovať.

Titulok: …by mohlo spôsobiť, že sa zlato dostane na úroveň 1500 dolárov za uncu
Ako by ste si to mali prečítať: Je to celková odhad. Nikto nemá potuchy, ako to skutočne bude.

Titulok: Nadišiel čas na nákup akcií, moment na ktorý sme čakali?
Ako by ste si to mali prečítať: Je to presne tak. Vždy a nikdy je to ten správny moment na akciovom trhu, pretože všetko závisí na kvalite výberu a nie trhu.

Titulok: Goldman Sachs očakáva, že akciová rally potrvá nasledujúce tri mesiace
Ako by ste si to mali prečítať: Veľké finančné firmy majú také množstvo stratégov, že sa tam určite nájde niekto, kto v najbližších dňoch bude publikovať presný opak toho, čo jeho kolegovia práve predpovedali.

Titulok: Kedy bude centrálna banka zvyšovať sadzby?
Ako by ste si to mali prečítať: Pomohla vám už niekedy politika Fedu/ECB urobiť lepšie investičné rozhodnutia? Dokonca aj keď budete presne vedieť, čo centrálni bankári v budúcnosti urobia, stále nemáte tušenie, ako budú reagovať ostatní investori.

Titulok: Panika investorov a zbavovanie sa titulov dáva predpoklad medvedieho trhu
Ako by ste si to mali prečítať: Len žiadnu paniku. Očakávané výnosy a dividendové výnosy stúpajú aj  počas medvedích trhov. To je výhoda dlhodobých investorov.

Titulok: Dokonalá búrka spôsobila prepad trhov
Ako by ste si to mali prečítať: K všetkému, čo sa deje na trhoch, by sme chceli pripojiť dôležito znejúce príbehy. Nečudo, že sa zdá, že tentoraz príde 100-ročná búrka, ale keď je to už každý mesiac, alebo aj častejšie, asi to nebude až tak zlé.

Titulok: Permanentný medveď predpovedá, že prepad na trhu bude horší ako v roku 1987
Ako by ste si to mali prečítať: Niektorí experti neustále predpovedajú nebezpečenstvo a čierny scenár pre trhy a ekonomiku, preto sa s ich názormi môžete stretnúť takmer každý týždeň. Budú vo svojich predikciách pokračovať dovtedy, kým konečne nebudú mať "pravdu."

Titulok: 10 najlepších akcií, ktoré by ste mali mať vo svojom portfóliu práve teraz
Ako by ste si to mali prečítať: Tu je 10 náhodne vybraných akcií o ktorých si myslíme, že by mohli ďalej rásť z dôvodov, ktoré sú čisto špekulatívne.

Titulok: Investori sú opatrne optimistickí
Ako by ste si to mali prečítať: Nevieme dokopy nič, takže použijeme túto klasickú formulku, ktorá neposkytuje vôbec žiadne informácie.

Titulok: Rast ziskov je druhá polovica príbehu
Ako by ste si to mali prečítať: Nikto nikdy v skutočnosti  nekontroluje predpovede spiatočne, nevracia sa k nim napríklad v druhej polovici roka, takže to dáva skvelý predpoklad k tomu, že môžete predpovedať takmer čokoľvek a nebudete za to neskôr niesť žiadnu zodpovednosť.

Titulok: Na akciovom trhu je horúco, nadišiel čas na nákup?
Ako by ste si to mali prečítať: Je pravdepodobné, že v čase, keď uvidíte takúto informáciu o akciách v titulkoch, už ste dávno premeškali svoju príležitosť k výhodnému nákupu.

Súvisiace články

Aktuálne správy