Nálada v českej ekonomike sa v decembri zhoršila

Decembrový súhrnný indikátor dôvery v ekonomike krajiny oproti novembru oslabil o 0,2 bodu na úroveň 99,1 bodu.

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v decembri mierne zhoršila. Súhrnný indikátor dôvery oproti novembru oslabil o 0,2 bodu na hodnotu 99,1 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov sa medzimesačne znížil o 0,4 bodu na úroveň 97,1 bodu. Indikátor nálady spotrebiteľov sa však v porovnaní s predošlým mesiacom zvýšil o 0,8 bodu na 108,7 bodu. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.
Index dôvery podnikateľov v českom priemysle v decembri medzimesačne mierne klesol, a to o 0,3 bodu na 98,7 bodu. Respondenti predpokladajú, že v najbližších troch mesiacoch sa mierne zníži tempo rastu výrobnej činnosti, ale očakávajú stabilnú zamestnanosť. Celková dôvera v českom odvetví stavebníctva sa zhoršila o 4,1 bodu na 75 bodov. Stavebné firmy v najbližších troch mesiacoch očakávajú oslabenie tempa stavebnej činnosti a pokles zamestnanosti.
V českom sektore obchodu sa indikátor dôvery oproti novembru znížil o 1,1 bodu na hodnotu 100,1 bodu. Hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie sa nezmenilo, ale mierne sa zhoršili očakávania pre obdobie najbližších troch mesiacov. V českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa dôvera podnikateľov v decembri medzimesačne nezmenila a index, ktorý ju mapuje, zostal na úrovni 97,7 bodu. V odvetví sa takmer nezmenilo hodnotenie dopytu a nezmenili sa ani očakávania, pokiaľ ide o vývoj v nasledujúcich troch mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy