Odporúčanie generálneho prokurátora: Šéfka MMF je vinná, ale trest nedostane

, ČTK;TASR Foto: SITA/AP

Žaloba voči niekdajšej ministerke hospodárstva, financií a zamestnanosti ju neobviňovala z osobného obohatenia, ale z nedbanlivosti, ktorou pripravila štát o peniaze.

Francúzsky súd dnes rozhodol, že šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová sa previnila nedbanlivosťou. Lagardeová bola súdená kvôli spornej arbitráži z roku 2008, ktorú v čase pôsobenia vo francúzskej vláde povolila a ktorá dopomohla kontroverznému podnikateľovi k stovkám miliónov eur zo štátnej pokladnice.  Trest ale podľa verdiktu nedostane, ani záznam do trestného registra, oznámili agentúry AFP a AP.

Lagardeová pred zvláštnym republikovým súdnym dvorom vinu rezolútne poprela. Aj generálny prokurátor pri procese vyhlásil, že neexistujú dôkazy, ktoré by umožnili odsúdiť Lagardeovú k nejakému trestu. Nie je jasné, či uznanie viny pri jej politickom rozhodovaní povedie k odchodu Lagardeovej z čela mocného MMF. V prípade odsúdenia na trest sa to predpokladalo. Lagardeová sa dnešného súdu nezúčastnila. Jej advokát po rozsudku len povedal, že zváži odvolanie. Hovorca MFF oznámil, že vedenie organizácie sa "čoskoro zíde".

"Súdne konanie neposilnilo inak dosť slabé obvinenia," vyhlásil minulý týždeň generálny prokurátor. Podľa neho sa v prípade nemalo vôbec hovoriť o nejakej žalobe a mať podobný "atypický" proces. Je nevyhnutné nezamieňať "trestnú nedbalosť", a "zlú politickú voľbu," zdôraznil generálny prokurátor Jean-Claude Marin.

Prípad sa týka arbitráže, ktorá prisúdila 403 miliónov eur zo štátnej pokladnice podnikateľovi Bernardovi Tapiemu v jeho dlhoročnom spore so štátnou bankou Crédit Lyonnais. Tapie sa vtedy priatelil s vtedajším pravicovým prezidentom Nicolasom Sarkozym. Lagardeová, ako Sarkozyho ministerka vtedy rozhodla, že zdĺhavý spor sa vyrieši v rozhodcovskom konaní, čo sa považuje za veľmi neobvyklé. Vzniklo podozrenie, že išlo o niečí nekalý úmysel a arbitráž bola v roku 2015 zrušená, súd prikázal Tapiemu peniaze štátu vrátiť.

Žalobu vyšetrujúcich sudcov proti 60-ročnej političke posudzoval  od 12. decembra zvláštny republikový súdny dvor, ktorý sa skladá z troch sudcov, šiestich poslancov a šiestich senátorov. Ako jediný súdny orgán vo Francúzsku je kompetentný na súdne stíhanie terajších i bývalých francúzskych ministrov. Pozícia generálneho prokurátora bola pre tribunál len odporúčaním.

Vedenie MMF má však napriek tomu k Lagardeovej "plnú dôveru" a je presvedčené, že môže naďalej efektívne vykonávať funkciu generálnej riaditeľky. 

Výkonná rada to uviedla po zvážení "všetkých relevantných faktorov", pričom brala do úvahy jej doterajšie "vynikajúce" vedenie MMF i rešpekt, ktorému sa teší v globálnom meradle.

Šéfka MMF avizovala, že sa voči súdnemu rozhodnutiu neodvolá, hoci s ním nie je spokojná. Lagardeovej pritom v hrozilo až ročné väzenie alebo pokuta. Sudcovia jej napokon neuložili žiadny trest vzhľadom na jej doterajšiu bezúhonnosť a dobrú povesť.

Súvisiace články

Aktuálne správy