Stavebná produkcia v eurozóne v októbri vzrástla o 0,8 %

Stavebná produkcia v eurozóne sa v októbri zvýšila po poklese v predchádzajúcom mesiaci. Stavebná produkcia v októbri na sezónne upravenej báze medzimesačne stúpla o 0,8 % po 0,8-% znížení v septembri, čo bol prvý jej pokles za 6 mesiacov, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom prvom odhade.

Stavebná produkcia v eurozóne sa v októbri zvýšila po poklese v predchádzajúcom mesiaci.
Stavebná produkcia v októbri na sezónne upravenej báze medzimesačne stúpla o 0,8 % po 0,8-% znížení v septembri, čo bol prvý jej pokles za 6 mesiacov, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom prvom odhade. Eurostat revidoval septembrový údaj z pôvodne uvádzaných -0,9 %.
V celej Európskej únii (EÚ) stavebná produkcia v októbri vzrástla o 0,4 % po 0,1-% kontrakcii v predchádzajúcom mesiaci.
Produkcia v oblasti pozemných stavieb v októbri v eurozóne stúpla o 1,3 % a v EÚ o 1 % a v oblasti inžinierskych stavieb klesla o 1,2 %, respektíve o 2,4 %.
Spomedzi členských štátov únie najprudší medzimesačný nárast stavebnej produkcie zaznamenalo Švédsko (+2,3 %), za ktorým nasledujú Francúzsko (+2,1 %) a Nemecko (+1,7 %). Naopak, najprudší pokles zaznamenali Slovinsko (-6,8 %), Maďarsko (-3,8 %) a Slovensko (-3,5 %).
V medziročnom porovnaní sa stavebná produkcia v eurozóne v októbri zvýšila o 2,2 % a v EÚ o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy