V rámci celej EÚ ceny stúpli, na Slovensku zmiernili pokles

V rámci celej Európskej únie medziročná inflácia v novembri posilnila na 0,6 percenta z októbrových 0,5 %. Na Slovensku sa spotrebiteľské ceny v novembri medziročne znížili o 0,2 %.

Medziročná inflácia v eurozóne v novembri posilnila na úroveň 0,6 percenta z októbrových 0,5 percenta. V novembri 2015 ceny v eurozóne medziročne vzrástli o 0,1 percenta. V rámci celej Európskej únie medziročná inflácia v novembri tiež posilnila na 0,6 percenta z októbrových 0,5 percenta. V novembri 2015 ceny v rámci celej EÚ medziročne posilnili o 0,1 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa spotrebiteľské ceny v novembri medziročne znížili o 0,2 %. Tempo ich oslabovania sa však zmiernilo, keď v októbri medziročne klesli o 0,3 percenta. V rámci EÚ ceny medziročne oslabili najviac v Bulharsku a na Cypre (zhodne o -0,8 %). Najvyššiu medziročnú infláciu v novembri evidovali v Belgicku (1,7 %), Českej republike (1,6 %) a Rakúsku (1,5 %).

V rámci eurozóny celkovú cenovú hladinu smerom nahor v novembri posunul segment reštaurácií a kaviarní, ktorý inflácii pridal 0,07 percentuálneho bodu. Nasledovali nájomné a tabak, pričom inflácii zhodne pridali po 0,04 bodu. Smerom nadol celkovú cenovú hladinu posunul najviac segment pohonných hmôt, ktorý inflácii ubral 0,11 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy