Británii a EÚ môže trvať aj 10 rokov, kým uzavrú obchodnú dohodu

Británii a Európskej únii (EÚ) môže trvať až 10 rokov, kým po brexite dotiahnu do konca rokovania o vzájomnej obchodnej dohode. A aj tak môže dohoda stroskotať, keď ju niektorý zo štátov odmietne. Vláde v Londýne to podľa BBC vraj povedal britský veľvyslanec pri EÚ Ivan Rogers.
Rogers varoval ministrov, že sa im dohodu s EÚ možno nepodarí uzavrieť skôr ako v polovici nasledujúcej dekády a aj potom ju nakoniec môže odmietnuť niektorý z národných parlamentov.
Úrad britskej premiéry Theresy Mayovej na otázky novinárov uviedol len toľko, že nemá vedomosti o diplomatových názoroch, ktoré prezentujú médiá.
Predstavitelia Únie však už viackrát upozornili, že rokovania o vzájomnej obchodnej dohode môžu trvať roky. Poukázali pritom na rokovania o voľnom obchode s Kanadou, ktoré sa začali v roku 2009 a až tento rok sa podarilo dohodu schváliť, no ešte nevstúpila do platnosti.
Britskí politici však argumentujú, že Spojené kráľovstvo bolo dlhé desaťročia členom Únie, takže jeho predpisy sú zosúladené s európskymi, čo mu pomôže ušetriť veľa času pri rokovaniach s EÚ.
Premiérka Mayová plánuje odštartovať rokovania o odchode Británie z EÚ koncom marca a „rozvodový“ proces by mal trvať zhruba dva roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy