Súkromný sektor eurozóny si v decembri udržal novembrové robustné tempo rastu

Súkromný sektor eurozóny si v decembri udržal novembrové robustné tempo rastu, najvyššie v tomto roku. Vďačí za to najmä výraznému zvýšeniu aktivity vo výrobnom sektore, keďže sektor služieb naopak spomaľuje. Vyplýva to z predbežného odhadu spoločnosti Markit.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov zostal v decembri na novembrovej úrovni 53,9 bodu, čo je jeho 11-mesačné maximum. Analytici pritom očakávali, že decembrový PMI mierne klesne na 53,8 bodu.
Hodnota indexu sa však udržala pomerne vysoko nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu daného sektora od jeho poklesu a je najvyššia od januára tohto roka. PMI súkromného sektora eurozóny sa drží nad touto hranicou od polovice roka 2013.
Motorom celého regiónu zostáva Nemecko, aj keď hodnota PMI jeho súkromného sektora v decembri mierne klesla na 54,8 bodu (z 55 bodov v novembri). Ale stále sa drží vysoko nad hranicou 50 bodov, čo poukazuje na solídne tempo rastu súkromného sektora. A zároveň, aktivita súkromného sektora v druhej najväčšej ekonomike eurozóny, vo Francúzsku, sa tento mesiac zrýchlila a dosiahla najvyššiu úroveň za 1,5 roka.
Markit zároveň informovala, že PMI dominantného sektora služieb v eurozóne, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, v decembri klesol na 53,1 bodu z 53,8 bodu v novembri a dosiahol najnižšiu úroveň za dva mesiace. Analytici počítali len s nepatrným poklesom PMI na 53,7 bodu. No aj napriek zníženiu PMI sektora služieb sa udržal pohodlne nad hranicou 50 bodov, čo znamená, že ďalej rastie, len pomalšie ako v novembri.
Na druhej strane, PMI výrobného sektora eurozóny tento mesiac vyskočil na 54,9 bodu z 53,7 bodu a je najvyšší za 68 mesiacov, od apríla 2011. Analytici pritom očakávali, že zostane na novembrovej úrovni 53,7 bodu. Výrobnému sektoru podľa nich pomohlo slabé euro.
Chris Williamson, hlavný ekonóma Markit, na základe týchto výsledkov odhaduje, že ekonomika eurozóny by mohla v tomto 4. kvartáli vzrásť o 0,4 %. To bude jej najlepší výsledok tento rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy