Počet zamestnancov v Británii za tri mesiace do konca októbra klesol

Počet zamestnancov v Británii za tri mesiace do konca októbra klesol, prvýkrát po vyše roku. To by mohol byť náznak, že rast pracovného trhu v krajine sa začína spomaľovať po júnovom referende o brexite. Ale miera nezamestnanosti zatiaľ stagnuje a mzdy stúpli najstrmšie od leta 2015.
Podľa najnovších údajov štatistického úrad ONS počet ľudí, ktorí mali prácu, sa v období august-október znížil, prvýkrát od 2. kvartálu 2015, a to o 6000 na 31,76 milióna. Ale tento pokles bol len veľmi nepatrný a neovplyvnil mieru nezamestnanosti, ktorá v sledovanom období zostala na úrovni 4,8 %, tak, ako analytici očakávali.
Mesačné štatistiky však ukázali, že miera nezamestnanosti v Británii v samotnom októbri vzrástla na 4,9 % zo septembrových 4,6 %. Na druhej starne, za celé tri mesiace do konca októbra sa počet nezamestnaných v Spojenom kráľovstve znížil o 16.000 na 1,62 milióna ľudí.
ONS zároveň oznámil, že počet nových žiadostí o podporu, ktorý je považovaný za potenciálny prvý varovný signál blížiaceho sa poklesu ekonomiky, v novembri vzrástol o 2400 a v októbri sa zvýšil o 13.300.
Tempo rastu priemernej mzdy vrátane odmien sa v období august-október zrýchlilo na 2,5 % z 2,4 % v období júl-september. A takzvaná základná mzda bez odmien sa do konca októbra zvýšila o 2,6 % po 2,5-% náraste v predchádzajúcich troch mesiacoch. Tempo jej rastu bolo najstrmšie od obdobia jún-august 2015.
Britská ekonomika zatiaľ v podstate odoláva dôsledkom referenda o brexite, ale odborníci upozorňujú, že nezamestnanosť v krajine na budúci rok stúpne, keďže firmy prestali prijímať nových ľudí, lebo nevedia, aké budú vzťahy Británie a Európskej únie (EÚ) po brexite.
Britská centrálna banka očakáva, že miera nezamestnanosti sa bude v nasledujúcich dvoch rokoch pohybovať okolo úrovne 5,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy