Nová spotrebiteľská poradňa pomôže ľuďom pri sporoch i exekúciách

Ľuďom, ktorí majú problémy s dlhmi voči bankám a nebankovým subjektom, bude bezplatne pomáhať nová spotrebiteľská právna poradňa, ktorú dnes otvorili v Nitre.

Ľuďom, ktorí majú problémy s dlhmi voči bankám a nebankovým subjektom, bude bezplatne pomáhať nová spotrebiteľská právna poradňa, ktorú dnes otvorili v Nitre. Sídli na Štefánikovej triede 84 a svoje služby bude poskytovať počas pracovných dní od 10. do 14. hodiny. Osobné poradenstvo nebude poskytovať iba tým, ktorí si zobrali úver alebo pôžičku.
Mediátor Michal Révay spolupracujúci s neziskovou organizáciou Spotrebiteľské Centrum bude pomáhať napríklad aj s reklamáciou tovaru. Záujemcovia si okrem toho budú môcť nechať v nitrianskej poradni skontrolovať aj výhodnosť uzatvorených zmlúv, alebo požiadať o zastupovanie v súdnom spore. „Radu dostanú občania bez ohľadu na výšku príjmu alebo dôchodku. Jedinou podmienkou je, aby boli spotrebiteľmi a mali dostatok listinných podkladov, najmä zmlúv,“ upozornil generálny riaditeľ Spotrebiteľského Centra Miroslav Antoňak.
Ako pripomenul, v poradni nájdu pomoc aj tí, voči ktorým je vedená exekúcia pre nesplatené a často nesplatiteľné dlhy. Spotrebiteľskému Centru sa podľa Antoňaka podarilo počas tohto roka zastaviť už niekoľko stoviek exekučných konaní vedených voči spotrebiteľom práve pre takéto dlžoby. „Neúmerné zadlženie občanov a milióny vedených exekučných konaní sú neblahým následkom nedostatočnej regulácie a absentujúceho finančného vzdelávania. Počas tohto roka prijalo Spotrebiteľské Centrum na mimosúdne riešenie viac ako tisícku podnetov a úspešne zastupuje občanov vo viac ako 1400 súdnych sporoch, z ktorých podstatnú časť tvoria nebankové subjekty a košická životná poisťovňa. Naším cieľom je zvýšiť povedomie občanov o ich spotrebiteľských právach a možnostiach ochrany voči nekalým a neférovým praktikám obchodníkov” dodal Antoňak.

Súvisiace články

Aktuálne správy