Rast zamestnanosti v eurozóne sa v 3. kvartáli spomalil

Zamestnanosť v eurozóne pokračovala v 3. kvartáli v raste, tempo rastu sa ale spomalilo. Uviedol to štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý dnes zverejnil predbežné údaje.
Podľa Eurostatu sa zamestnanosť v eurozóne upravená o sezónne vplyvy zvýšila v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 %. V rovnakej miere vzrástla zamestnanosť aj v širšej Európskej únii.
Výsledok znamená spomalenie tempa rastu ako v eurozóne, tak v EÚ, v eurozóne však bolo spomalenie výraznejšie, keď v 2. kvartáli sa zamestnanosť v eurozóne zvýšila medzištvrťročne o 0,4 %. V EÚ dosiahol medzikvartálny rast zamestnanosti v 2. štvrťroku 0,3 %.
Celkovo bolo v krajinách eurozóny zamestnaných 153,4 milióna ľudí. To je najvyššia úroveň od 4. štvrťroka 2008. V 28-člennej EÚ dosiahol počet zamestnaných 232,5 milióna ľudí, čo je historicky najvyššia hodnota.
Z členských štátov EÚ sa zamestnanosť v 3. štvrťroku najviac zvýšila medzikvartálne v Portugalsku (+1,3 %), Španielsku (+0,8 %), Luxembursku (+0,7 %) a v Írsku, na Cypre a na Slovensku (+0,6 %). Najvýraznejší pokles zaznamenali Lotyšsko (-1,5 %), Estónsko (-1 %) a Bulharsko (-0,7 %).
Medziročne sa zamestnanosť v eurozóne v období od júla do konca septembra zvýšila o 1,2 %. Opäť tak spomalila tempo rastu, keď v 2. štvrťroku dosiahol medziročný rast zamestnanosti v eurozóne 1,3 %. Na Slovensku zamestnanosť vzrástla o 2,4 %.
V Európskej únii sa počet zamestnaných v 3. štvrťroku medziročne zvýšil o 1,1 %. Aj v tomto prípade ide o spomalenie a v porovnaní s eurozónou výraznejšie, keďže v 2. kvartáli sa zamestnanosť v EÚ zvýšila až o 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy