Podpísali dohodu o vytvorení fondu pre inkluzívny rast

Dohodu o vytvorení Slovenského fondu pre inkluzívny rast podpísali v stredu v Paríži minister financií SR Peter Kažimír a guvernér Rozvojovej banky Rady Európy Rolf Wenzel.

Slovensko a Rozvojová banka Rady Európy (RB RE) podpísali dohodu o vytvorení prvého bilaterálneho fondu. Dohodu o vytvorení Slovenského fondu pre inkluzívny rast (SIGA – Slovak Inclusive Growth Account) podpísali v stredu v Paríži minister financií SR Peter Kažimír a guvernér RB RE Rolf Wenzel. Informovalo o tom Ministerstvo financií (MF) SR. Ako ďalej uviedlo, ide o prvý bilaterálny fond medzi Slovenskou republikou a RB RE, ako aj prvý bilaterálny fond v rámci členských štátov, ktoré vstúpili do Európskej únie po roku 2004. Slovenská republika poskytne do SIGA príspevok vo výške dvoch miliónov eur.

Fond je zameraný na financovanie technickej asistencie a na činnosti spojené s prípravou projektov v oblasti riešenia hospodárskej a sociálnej transformácie, ako sú napríklad štúdie realizovateľnosti, posúdenie environmentálneho a sociálneho vplyvu, podnikateľských zámerov, súťažných podkladov zmluvných dohôd či poradenských služieb. SIGA podľa rezortu financií vytvára priestor pre zviditeľnenie Slovenska ako darcu v medzinárodnom povedomí a pre zapojenie slovenských firiem a konzultantov do medzinárodných tendrov RB RE.

Minister Kažimír zároveň zdôraznil kľúčovú úlohu Banky pri posilňovaní sociálnej súdržnosti v Európe a potvrdil záväzok podporovať inkluzívny hospodársky rast, informovalo MF.

aj;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy