Poľská centrálna banka kľúčové úrokové sadzby nezmenila

Poľská centrálna banka podľa očakávania ani dnes kľúčové úrokové sadzby nezmenila a ponechala ich na rekordne nízkej úrovni. Dôvodom je záporná inflácia a spomaľovanie ekonomiky.
Rada pre menovú politiku Národnej banky Poľska (NBP) rozhodla, že kľúčová úroková sadzba zostáva na historickom minime 1,5 %. Analytici takýto výsledok predpovedali. NBP túto sadzbu znížila naposledy v marci 2015 o 50 bázických bodov, keď zároveň vyhlásila, že uzavrela cyklus uvoľňovania menovej politiky.
NBP ponechala aj lombardnú sadzbu na úrovni 2,5 % a depozitnú sadzbu na úrovni 0,5 %. Aj tieto sadzby naposledy znížila v marci 2015.
Spotrebiteľské ceny v Poľsku v októbri medziročne klesli o 0,2 % a medzimesačne sa zvýšili o 0,5 % a ekonomika krajiny v 3. kvartáli spomalila. Podľa predbežných údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) Poľska za tri mesiace do konca septembra na sezónne neupravenej báze zvýšil medziročne o 2,5 %. To je menej ako v 2. kvartáli, keď vzrástol o 3,1 %. Ide o najpomalší rast ekonomiky od 3. štvrťroku 2013, keď sa jej výkon zvýšil len o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy