Strach a chamtivosť vás úplne ovládnu: Dvakrát v živote zbohatne len hlupák

, A Wealth of Common Sense Foto: SITA/AP

Pri pohľade do histórie nájdeme niekoľko investorov, ktorí boli schopní niekoľkokrát zarobiť obrovské imanie, ale opätovne aj o neho prísť. Pre niekoho môže byť znovuzískanie bohatstva dôkazom šikovnosti, pre iného hlúposti.

"Najdôležitejšou vecou, ktorá napomáha k úspechu, je temperament, ktorý vám umožní kontrolovať strach a chamtivosť. Tie stoja za neúspechom celého radu investorov. Ktokoľvek, kto sa stal bohatým dvakrát, je hlupák. Prečo by ste mali riskovať to, čo máte a potrebujete, za niečo, čo nepotrebujete? Ak ste už bohatí, nemá zmysel podstupovať príliš veľké riziko," povedal Warren Buffett na jednej prednáške na Michiganskej univerzite študentom MBA.

Pre mnoho ľudí nie je ťažké zbohatnúť, ale  bohatstvo si udržať. Pomerne často sa objavujú príbehy o tom, ako sa niekto bohatý nechal obalamutiť a "investoval peniaze" do lietadla a podobne. Jedným z najčastejších dôvodov, o ktorých sa zmienil aj Buffett v prednáške, je podstupovanie veľkého rizika. Rizika ktoré rovnako môže viesť k veľkému bohatstvu, ako aj k veľkým stratám. Je chybou, ak niekto, kto už bohatý je, ďalej riskuje len kvôli tomu, aby mal ešte viac.

Mali by ste sa vyhnúť zbytočnému riziku, uvedomiť si svoje možnosti, svoju ochotu a potrebu podstupovať riziko. Ak už patríte k bohatým, mali by ste pri investičnom rozhodovaní potrebu z tejto rovnice odstrániť. Riziko má veľa podôb. Pre niekoho to znamená prísť o všetky peniaze, pre niekoho je to robenie veľkých chýb. Tá druhá možnosť je lepšia, stať sa boháčom dvakrát sa nepošťastí takmer nikomu. Čo z toho vyplýva?

– Nikdy neinvestujte do niečoho, čo neviete do jednej minúty vysvetliť. Ak niečomu nerozumiete, neinvestujte do toho.

– Nesnažte sa všetko koncentrovať na jednom mieste, nie je dôvod robiť zo seba hrdinu, bez diverzifikácie to nejde. 

– Ak to znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, pravdepodobne to pravda aj je.

– Vyhnite sa všetkým investičným a finančným poradcom, ktorí sa snažia vás nalákať na nejaké záruky, najmä pokiaľ ide o zaručené výnosy.

– Je potrebné pochopiť, v ktorej fáze investičného cyklu sa nachádzate. Ak ste v dôchodku alebo tesne pred ním, máte už menej istého dôležitého aktíva, ktorému sa hovorí ľudský kapitál. Ak ste mladí, máte v ňom naopak veľkú pozíciu.

– Jednou zo starostí bohatých ľudí je rastúca inflácia a náklady na život, ale týka sa to väčšinou tých investorov, ktorí chcú svoje bohatstvo odovzdať ďalším generáciám. Každý investor by mal mať niekoľko investičných horizontov.

– Nestarajte sa o to, ako vyzerajú portfólia iných ľudí, známych, rodinných príslušníkov a tak ďalej. Závisť a žiarlivosť nemajú v riadení portfólia miesto. Nuda pravdepodobne pri investovaní zvíťazí nad vzrušením, ale všetci, ktorí si mysleli, že musia mať vzrušujúce portfólio, zistili, že je to zbytočne drahý názor.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy